Dagens PS

Sunniledare uppmanar till bojkott av svenska varor

Bojkott av svenska varor, koranbränning
Koranbränningar har visat sig ge stora konsekvenser. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 25 jan. 2023Publicerad: 25 jan. 2023

Koranbränningen utanför Turkiets ambassad i helgen har fått stora efterdyningar. Nu uppmanar sunnimuslimernas högsta lärosäte, al-Azharuniversitetet i Kairo, till bojkott av svenska varor.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera muslimska länder har protesterat mot koranbränningen och Turkiet har meddelat att godkänna Sveriges Nato-ansökan inte är aktuellt. Nu uppmanar al-Azharuniversitetet till global bojkott av produkter, det skriver SVT Nyheter.

Något som kan leda till importstopp av svenska varor, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, till TT.

”Det här är en kraftfull markering som kan få effekter, al-Azharuniversitetet är den mest kända av de sunnitiska universiteten och har en mycket stark ställning i den islamiska världen.”

Kristerssons avstånd lett till kritik

Ulf Kristersson (M) har i flera uttalanden tagit avstånd från koranbränningen. Något som SD har riktat stark kritik mot.

”Som de flesta säkert har förstått så är det här utspelet från regeringen mycket, mycket bekymrande, i mina ögon”, kommenterade Jimmie Åkesson utspelet på Facebook.

Läs även: Paludan får bränna koran vid Turkiets ambassad

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS