Koranbränningen utanför Turkiets ambassad i helgen har fått stora efterdyningar. Nu uppmanar sunnimuslimernas högsta lärosäte, al-Azharuniversitetet i Kairo, till bojkott av svenska varor.  

ANNONS

Flera muslimska länder har protesterat mot koranbränningen och Turkiet har meddelat att godkänna Sveriges Nato-ansökan inte är aktuellt. Nu uppmanar al-Azharuniversitetet till global bojkott av produkter, det skriver SVT Nyheter.

Något som kan leda till importstopp av svenska varor, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, till TT.

”Det här är en kraftfull markering som kan få effekter, al-Azharuniversitetet är den mest kända av de sunnitiska universiteten och har en mycket stark ställning i den islamiska världen.”

Kristerssons avstånd lett till kritik

Ulf Kristersson (M) har i flera uttalanden tagit avstånd från koranbränningen. Något som SD har riktat stark kritik mot.

”Som de flesta säkert har förstått så är det här utspelet från regeringen mycket, mycket bekymrande, i mina ögon”, kommenterade Jimmie Åkesson utspelet på Facebook.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Paludan får bränna koran vid Turkiets ambassad [Dagens PS]