Dagens PS

Hon kan bli näringslivets mäktigaste kvinna

Marika Fredriksson
Marika Fredriksson är finanschef för Vestas och samtidigt ett eftertraktat styrelsenamn. (Foto: Sandvik)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 mars 2021Publicerad: 02 mars 2021

Marika Fredriksson är känd som finanschef på den danska vindkraftsjätten Vestas. I Sverige är hon ett eftertraktat styrelsenamn, och är med på Di-listan Näringslivets mäktigaste kvinna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marika Fredriksson är styrelseledamot i invest­mentbolaget Industrivär­den och har tidigare suttit i styrelsen för både SSAB och Skanska. Hon är även finanschef för Vestas – som hon beskriver som sitt “primära fokus”.

Lyfta fram starka sidor

Som styrelseproffs är det enligt Marika Fredriksson viktigt att lyfta fram vad man är bra på och samtidigt “se till att välja arbetsuppgifter där ens resultat syns”.

“Då kom­mer det naturligt,” säger hon till Di.

Marika Fredriksson har varit hos Vestas sedan 2013, och vindkraftsjätten har vänt från nedgång till uppgång under samma period – där aktiekursen har stigit med över 1 000 procent.

Under det gångna pandemiåret har det “varit mycket arbete och det är svå­rare att driva saker framåt” i dubbelrollen som styrelseproffs och finanschef.

Få kvinnor på vd-rollen

Enligt en rapport från Allbright är bara 10 procent av börsens vd:ar kvinnor. Alldeles för lite, menar Marika Fredriksson.

ANNONS

”Som kvinna måste man våga ta plats och våga hoppa på ett jobb trots att man inte kan det till fullo redan från start. Där är män starkare, medan kvinnor gärna vill vara perfekta redan innan de bör­jar jobbet”, säger hon och avslutar:

“Det är en stor skillnad.”

Läs mer: Turbinjätte satsar på vindkraftstorn i trä

 

 

 

 

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS