3500 personer varslas om uppsägning på bilföretaget Ford Motor. Vissa arbeten ska flyttas till Amerika, enligt facket som nu blåser till strejker som kan störa hela den europeiska kontinenten.

ANNONS

2800 utvecklare och 700 med administrativa jobb förlorar jobbet på det amerikanska bilföretaget Ford Motor.

Det skriver nyhetsbyrån Reuters på sin hemsida.

Facket menar att vissa jobb ska flyttas till USA.

Amerikanska bilföretaget

Det är det tyska industrifacket IG Metall som slog larm på måndagen, och varnade det amerikanska bilföretaget att man skulle störa produktionsstörningar om de inte drog tillbaka varslet.

Stigande priser för att skapa elektriska bilar anges som en anledning till att bilföretagen behöver sänka kostnaderna. De långsamare ekonomierna i USA och Europa hjälper inte, och Teslas prissänkningar har gjort konkurrensen tuff för exempelvis Ford Motors.

ANNONS
ANNONS

Bilindustrin är fortfarande en enorm arbetsgivare i Europa.

Personalen på den stora Ford-bilfabriken i Köln, har haft stormöten på måndagen för att diskutera vad man ska göra. På fabriken jobbar 14 000 anställda, bland annat 3800 på fordonsutvecklingsavdelningen.

Ford Motors har tackat nej till att kommentera uppgifterna, men hänvisade till ett tidigare uttalande där man sagt att elbilsproduktionen kommer kräva ”strukturella förändringar” enligt bilföretaget.

Över en miljon bilar per år

Ford Motors har runt 45 000 anställda i Europa och planerar sju till nya elbilar för den europeiska marknaden. Dessutom producerar man snart 1,2 miljoner bilar per år tillsammans med Volkswagen.

Facket har lovat åtgärder som ska störa produktionen i hela Europa.

Läs mer om Sverige, Europa och ekonomin:

Vill du läsa mer om Stockholmsbörsen? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Sverige allt mer splittrat [Dagens PS]

Allt fler bolag fast i skuldberget [Dagens PS]

Techslakten fortsätter 2023 – hundratals redan varslade [Dagens PS]

Fem aktietips från Wall Streets absoluta elit [Dagens PS]