Dagens PS

Storm mot modebolag och krav på bojkott

Influcers uppmanar till bojkott mot skandalbolaget Nakd. (Foto: Nakd / montage)
Influencers uppmanar till bojkott mot skandalbolaget Nakd. (Foto: Nakd / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 dec. 2020Publicerad: 14 dec. 2020

Flera kända influencers uppmanar till bojkott mot det svenska klädbolaget Nakd som nu anklagas för svartarbete med praktikanter och sexuella trakasserier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ingen vacker läsning för svenska Nakd som startade 2015, omsatte 1,3 miljarder kronor i fjol och i år väntas omsätta 2 miljarder kronor, rapporterar SvD Näringsliv.

Enligt tidningen utnyttjar Nakd praktikanter. På fem år har bolaget tagit in 300 unga praktikanter varav en del, enligt vittnesmål, tvingats jobba 12-14 timmar per dag.

Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna, menar att det låter som klädbolaget ägnar sig åt svart arbetskraft med praktikanterna.

Arbetsrättsexperten: Det är svartarbete

“Eftersom det inte står något om lön och det inte står något om anställning skulle jag närmast kalla det svartarbete”, säger Lise-Lotte Argulander till Svenska Dagbladet.

“Det är inte rimligt att en praktikant självständigt ska utföra den typ av uppgifter som står i det här avtalet”, slår hon fast.

Oscar von Konow, operativ chef på det skandalomsusade modebolaget, hävdar att det är 40 timmars arbetsvecka som gäller på företaget och inget annat.

“Övertid är inte något som förväntas och vi påtalar det löpande”, hävdar han.

ANNONS

Influencern varnar Nakd: “Kan få allt att rasa”

Turbulensen kring Nakd tog fart när influencern Rodja Pazooki nyligen uppmärksammade praktikanternas vidriga arbetsvillkor på klädbolaget.

“Eftersom att jag bor i Göteborg (där Nakd har sitt huvudkontor, reds anm) och man har hört från olika personer att det är en dålig arbetsplats, så ville jag dela min plattform med de utsatta. Det kändes som att det var röster som länge velat höras”, säger Rodja Pazooki till SvD.

Hon uppmanar andra influencers och även konsumenter till bojkott av Nakd och flera uppges redan har hakat på bojkotten.

“Vi alla byggde upp Nakd till vad det är i dag och lika lätt kan vi få allt att rasa”, framhåller Rodja Pazooki i artikeln.

Läs även: Mäktiga influencers tiger om klädtillverkare »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS