En dalande aktiekurs och aktivistinvesterare som knackar på dörren sätter press på Starbucks. Den nya vd:n har det allt annat än enkelt.
Storm i kaffekoppen: Starbucks i styrelsekaos
Mest läst i kategorin
Det blåser upp till storm i Starbucks styrelserum.
Den globala kaffejätten har sett sina aktier dyka med nästan 20 procent i år, och försäljningen faller både hemma i Nordamerika och på den viktiga kinesiska marknaden.
Nu har aktivistinvesteraren Elliott Investment Management tagit sikte på företaget – och vd Laxman Narasimhan får kämpa för att hålla maskineriet i gång.
Men att navigera genom styrelserummet blir en utmaning. Särskilt med den tidigare vd:n och grundaren Howard Schultz ständigt närvarande i kulisserna.
Aktivistinvesterare vill ha förändring
Elliott Investment Management har nyligen köpt en betydande andel i Starbucks. Nu är man i diskussioner med företaget om att potentiellt utöka styrelsen med en av sina egna som styrelseledamot, enligt uppgifter till CNBC.
Det sägs att Elliott vill placera sin partner Jesse Cohn som direktör, vilket skulle kunna innebära en ny riktning för bolaget.
Samtidigt har Starboard Value, en annan aktivistinvesterare, också tagit en andel i Starbucks. De har dock hittills inte framfört några specifika krav.
Senaste nytt
Gamla vd:ns kritik
Den nuvarande vd:n Laxman Narasimhan, som tillträdde i mars 2023, står nu inför en ny typ av press.
Medan Elliott verkar vara öppna för att ge Narasimhan en chans att bevisa sig, svävar Howard Schultz, företagets tidigare trefaldiga vd, som en skugga över styrelserummet och har enligt Reuters uttryckt sin motvilja mot en uppgörelse.
Schultz är dessutom en stor aktieägare och har inte varit blyg med att kritisera den nuvarande ledningen offentligt.
Fackliga utmaningar och dalande försäljning
Som om det inte vore nog med internt drama, har Starbucks även fått hantera en utdragen konflikt med fackligt anslutna anställda. Tidigare i år nåddes en försiktig överenskommelse, men den underliggande spänningen kvarstår.
Samtidigt är bolagets globala försäljningssiffror nedslående. Under det senaste kvartalet föll den globala jämförbara butiksförsäljningen med 3 procent, där Nordamerika backade och Kina såg en dramatisk nedgång på hela 14 procent.
Enligt Starbucks har de en lojal kundbas, där de som är med i företagets belöningsprogram står för 60 procent av omsättningen.
Men det är de mindre lojala kaffedrickarna som nu sviker.
Med ökade väntetider i butik och stigande råvarukostnader har även rörelsemarginalerna pressats.
Narasimhans stora utmaning
För att vända den negativa trenden har Narasimhan startat en rad initiativ. Han har bland annat satt igång ett partnerskap i Kina och en plan på att investera 600 miljoner dollar över tre år för att digitalisera butikerna.
Men frågan är om det räcker.
Med Schultz på ena sidan och aktivistinvesterare på den andra, är det en fin balansgång för att undvika att företaget tappar fotfästet ytterligare.
“Det är svårt att dra en perfekt espresso när det är för många baristor som försöker dra i spakarna”, skriver Reuters skribent Jennifer Saba och tillägger:
“Att hålla alla parter nöjda och samtidigt genomföra de nödvändiga förändringarna för att rädda bolagets framtid kommer kräva mer än bara starkt kaffe”.
Läs också:
Starbucks inför rätta i fruktlös fråga. Dagens PS
Miljonregn över Storbritanniens toppchefer. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.