Resultatet för Petter Stordalens Nordic Choice Hotels backade kraftigt under 2020. Efter ett pandemityngt år gjorde den profilerade fastighetsinvesterarens bolag en brakförlust.

ANNONS

Under fjolåret gjorde Nordic Choice Hotels en förlust på 1 931 miljoner norska kronor, att jämföra med en vinst på 417 miljoner norska kronor under 2019.

Vändningen beror på coronapandemin som slog till under våren och sänkte omsättningen med 5,1 miljarder kronor, jämfört med föregående år.

Starten på 2020 var annars bra innan pandemin slog till, enligt koncernchefen Torgeir Silseth.

”I januari och februari 2020 levererade vi rekordresultat i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Vi gick också in i 2020 med 30 hotellprojekt på gång och en plan att anställa 45 000 personer de närmaste fem åren i företaget”, säger han i ett pressmeddelande.

Sett till varje nordiskt land för sig själv har omsättningstappet varit som störst i Danmark med 61,5 procent. I Sverige har omsättningen krympt med 55,5 procent

Omsättningen har fortsatt legat på en låg nivå under 2021, vilket har resulterat i ett mycket svagt första kvartal.

ANNONS
ANNONS

”Hur resten av året kommer att bero på vilka restriktioner branschen beläggs med, men Nordic Choice förväntar en gradvis förbättring efter påsk och en sommarsäsong med mycket nationell trafik. Hösten 2021 förväntas bli betydligt bättre än hösten 2020”, heter det.

Läs mer: Hotellkedjor rekordrasar i pandemin [Dagens PS] >>