Allt fler storbolag nobbar Kina och ser över möjligheterna att lämna landet efter allt mer kaos med leveranskedjorna.

ANNONS

Problemen radar upp sig i Kina. Utdragna lockdowns, allt hårdare tongångar mellan USA och Kina, och nu senast – en utbredd torka som har lett till elbrist – vilka samtliga har fått storbolag som Apple, Mazda och Honda att vilja lämna landet, skriver Fortune.

Hitta en parallell leveranskedja utanför Kina

Japanska Honda har för tillfället 40 procent av sin produktion i Kina och nu vill biltillverkaren hitta en parallell leveranskedja utanför Kina för att minska sitt beroende av landet. En talesperson för Honda uppger att det rör sig om ”risksäkring”.

Det ser även ut som att Mazda vill flytta produktionen utanför Kina och samtidigt bygga lager av komponenter i Japan. Bolaget rapporterade förluster på 115 miljoner dollar i sin senaste rapport på grund av kinesiska lockdowns.

Apple nobbar Kina

Även Apple nobbar Kina, och kommer istället börja producera iPhones i Indien, enbart två månader efter att enheterna först släpptes i Kina. Samtidigt kommer Vietnam för första gången börja tillverka MacBooks och Apple-klockor.

Problemen i Kina har hopat sig och blivit en allt för stor huvudbry för bolagen, där till och med Hongkong- och fastlandsbaserade företag ser över sina möjligheter att flytta produktionerna utanför Kina.

ANNONS
ANNONS

En fjärdedel vill flytta

Undersökningar visar att upp emot en fjärdedel av utländska tjänsteföretag och tillverkare överväger att inte investera i Kina och istället flytta den globala tillverkningen ut ur landet.

Läs även: Nytt massivt räddningspaket i Kina: 1 500 miljarder kronor [Dagens PS]