Dagens PS

Stora Enso ökar kapaciteten – investerar kvarts miljard

Stora Enso i Nymölla
Stora Enso storinvesterar vid bruket i Nymölla och blickar framåt i hållbarhetsarbetet. (Foto: Stora Enso)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 11 juni 2021Publicerad: 11 juni 2021

Stora Enso lägger i en växel och ökar kapaciteten i skånska Nymölla. Skogsjätten investerar en kvarts miljard kronor för att modernisera massaproduktionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stora Enso investerar 262 miljoner kronor i Nymölla – som är skogsjättens tredje största bruk i Sverige.

”Syftet med investeringarna är att vi ska producera på ett mer hållbart sätt, med mindre kemikalier och mindre tvättvatten. Det minskar våra kostnader och ökar samtidigt konkurrenskraften för våra produkter”, säger fabrikschefen Michael Lindemann, till Di. 

Tufft för branschen

Bruket i Nymölla producerar kontorspapper och har klarat sig snäppet bättre än tidningspappersbranschen, men befinner sig ändå i en bransch på nedgång.

Samtidigt som bruket i Kvarnsveden ska läggas ner så ska även bruket som tillverkar kontorspapper i finska Veitsiluoto stängas. I Nymölla har personalstyrkan samtidigt minskat med mer är hälften – från 1 100 i början på 1990-talet – till 522 anställda idag.

Hållbar råvara

Förutom Stora Ensos nya investering så bygger bolaget Tree to textile en demonstrationsfabrik inne på bruksområdet för 350 miljoner kronor. Fabriken ska utveckla textilfibrer genom att använda förnybar skogsråvara.

Här är det H&M och Ikea som vill hitta nya hållbara material att konkurrera med bomull och polyester. Den nya fabriken ska testa cellulosa från olika typer av träd och producenter.

ANNONS

I en krisande bransch gäller det enligt Michael Lindemann att hänga med i hållbarhetstrenderna.

”Vi har nog bara sett början på en trend där det gäller att vara flexibel och öppen för nya typer av produkter och samarbeten. Från att ha varit en traditionell massafabrik ser jag oss i dag mer som ett bioraffinaderi där utmaningen är att utvinna många olika produkter från träråvaror.”

Läs mer: E-handel räddningen för skogsbolagen

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS