Enligt SvD finns det flera historier som bekräftar detta när det gäller den för insiderhandel brottsmisstänkte Ola Rollén, vd för mätteknikbolaget Hexagon och som för en tid sedan satt häktad i Oslo, vilket Dagens PS också berättade om och hur hans tillvaro såg ut i häktescellen.

ANNONS

Efter häktningen av Rollén uttrycker flera analytiker som Svenska Dagbladet pratat med mycket tvivel till hur Hexagon bokför kostnader, där reserver enligt artikeln förvandlas till vinster.

En av kritikerna är Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium.

”Är man inte tydlig med vad det är i samband med att man redovisar sina rapporter är det allvarligt eftersom det ger en vilseledande bild av hur verksamheten utvecklar sig”, säger han till SvD, som uppger att Hexagon i dag, torsdag, håller kapitalmarknadsdag i London.

En tung Wall Street-profil, investeraren Marc Cohodes, är så skeptisk till Hexagon att han helt sonika blankat aktien, vilket betyder att han kalkylerar för ett kursfall på börsen.

”När jag först tittade på Hexagon kunde jag inte förstå vad det var för verksamhet. Strukturen var för komplicerad. Vanligtvis när något är så komplext är saker fel”, säger Marc Cohodes till SvD, som uppger att flera analyser från bland annat Carnegie, ABG, SEB och amerikanska Pacific Square, som gäller Hexagons redovisning, ”skapar huvudbry hos analytikerna”.

Bland annat finns stora tveksamheter kring att bolaget allt oftare efter finanskrisen skjuter upp kostnader och bokför det som investeringar i balansräkningen, framgår det.

Hexagon har nu, enligt SvD, på grund av detta, nästan 5 miljarder kronor i kostnader samlade i balansräkningen.

”Man skulle kunna tycka att med så mycket forsknings- och utvecklingskostnader borde bolaget växa mer än de 2 procent man redovisar. Just nu känns inte värderingen i balans med tillväxten”, framhåller en analytiker i artikeln, där Hexagon också anklagas för att skönmåla sina rapporter, analytikern syftar på Hexagons redovisning av intäkter och menar att bolaget ”vilseleder investerare” och att det är ”ett tveksamt beteende”.

ANNONS
ANNONS

Maria Luthström, ansvarig för investerarrelationer på Hexagon, hävdar att hon inte hört att det förekommit någon kritik mot Hexagons sätt att redovisa finanserna, skriver SvD.

MISSA INTE: ”Stjärn-vd:n: ”Vet att jag blir friad” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”Hexagon blankas av Wall Street-höjdare” [Dagens PS] >