Expert: Statens dolda skatter – företag betalar 300 miljarder

Uppdaterad: 27 feb. 2023Publicerad: 27 feb. 2023
skatter
"Hade människor vetat hur det ligger till tror jag att det hade varit mer av ett skatteuppror", säger Patrik Krassén till TN. (Foto: Företagarna)

Staten uppges dra in nästan 300 miljarder kronor i dolda skatter på arbetsgivare – borde leda till skatteuppror, säger expert.

ANNONS
ANNONS

Tidningen Näringsliv berättar om att den allmänna löneavgiften nu får hård kritik.

Det rör sig om 220 miljarder kronor som går rakt in i statens kassakista och enligt skatteexperten Patrick Krassén på Företagarna är det en “en ren skatt utan någon koppling ens på pappret till socialförsäkringarna”.

Utöver det försvinner ytterligare 57 miljarder kronor i dolda skatter till staten.

TN berättar att omkring en tredjedel av arbetsgivaravgiften inte har någon koppling alls till socialförsäkringsförmpnerna.

Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, är skarpt kritisk och tycker det borde vara en självklarhet att arbetsgivaravgifter går till ersättning som den anställde kan få, alltså ålderspension, sjuk- och föräldraförsäkring, arbetsskadeförmåner och arbetslöshetsersättning.

Arbetsgivaravgiften kvar på samma nivå

Kostnaderna för den här typen av ersättning har sänkts på senare år, men arbetsgivaravgiften är trots det lika hög: 31,42 procent på lönen.

Den allmänna löneavgiften låg 1995 på 1,5 procent men har höjts under årens lopp, framgår det.

Patrick Krassén, policychef och skattepolitisk expert på Företagarna, kallar i TN arbetsgivaravgiften som den är utformad för “en ren löneskatt”.

I tidningen hänvisas det till undersökningar som visar att företag skulle kunna anställa fler om arbetsgivaravgifterna sänktes.

ANNONS
ANNONS

Experten om dolda skatterna: Då hade det varit skatteuppror

Skatteexperten rasar mot att staten drar in, som han säger, omkring 300 miljarder via arbetsgifter och där mycket av avgifterna är dolda.

Det är också orsaken till att inte fler reagerar, menar han.

“Hade människor vetat hur det ligger till tror jag att det hade varit mer av ett skatteuppror”, säger Patrik Krassén till TN.

Läs även: Professor: 50 miljarder kastas i sjön – varje år

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS