I Stockholm finns många heta startupbolag med färska idéer och ambitiösa experiment inom mat, klimat, hälsa och affärer, här är de hetaste.

ANNONS

Den amerikanska tekniktidningen Wired fokuserar på hur framväxande teknik påverkar samhället och listar nu tio tech-startups i Stockholm som de tycker är extra heta:

Anyone tillgängliggör eftertraktad rådgivning

Bolaget är en marknadsplats för snabb rådgivning via korta samtal inom olika områden, som exempelvis företagande, karriär, mental hälsa eller trädgårdsarbete.

Det hela fungerar genom en app via vilken man betalar för rådgivningssamtal som tar högst fem minuter. Rådgivarna själva bestämmer sina priser och Anyone tar 20 procent. Bolaget ser även över en prenumerationstjänst. I juli tog Anyone in 31 miljoner kronor i en såddrunda, enligt Dagens Industri.

”Du kan uppnå så mycket mer än du tror på kort tid”, säger Anyones vd David Orlic till Wired.

Anyone grundades 2020 av David Orlic, Alfred Malmros och Sam Ducker.

Curb skapar matkoncept för hemleverans

Bolaget vill göra så kallade spökkök synliga, alltså restauranger utan servering som enbart har hemleveranser. Maten lagas i bolagets”leverans-kök” som finns i Sverige och Danmark.

Maten säljs genom apparna Foodora, Uber Eats och Wolt och en del av bolagets fokus ligger på effektivitetsvinster och halvautomatisering. Bolaget har kollektivavtal med sin kökspersonal då de inte tror på att öka marginalerna genom att sänka arbetsnormerna.

I december 2020 tog Curb in 33 miljoner kronor i kapital när Ventures köpte in sig och i juni tog bolaget in 208 miljoner kronor genom en nyemission, enligt Di.

Curb grundades 2020 av Carl Tengberg and Felipe Gutierrez.

Grace Health hjälper kvinnor förstå sin kropp

Bolaget utvecklar menstrations- och fertilitetsspårare. Appen är datasnål och utvecklad för kvinnor i utvecklingsländer. Det är den mest nedladdade hälsoappen i Nigeria, och den näst mest nedladdade i Kenya och Ghana.

ANNONS
ANNONS

Thérèse Mannheimer, Grace Healths medgrundare och tidigare chef för FoU på hälso-appen Lifesum säger till Wired att bolaget ser ett stort intresse i dessa länder, både för att bli gravid och för att undvika graviditet.

Bolaget planerar en assisterad telehälsa men nu jobbar de på att bygga ut sin hälsoguide med ljud och med ett forum som ska sammankoppla användare och försöka engagera män i diskussioner, när det är lämpligt.

Grace Health grundades 2017 av Thérèse Mannheimer och Estelle Joubert Westling.

Lassie en digital djurförsäkring

Den digitala djurförsäkringen Lassie fokuserar på katter och hundar och finns som app till iOS och Android.

Användarna får regelbundna råd om hur de ska sköta sina husdjur och om hur vanliga skador kan undvikas, samt tips om vaccinationer och hälsa. Denna data matar bolagets riskprofileringsmodell, vilket gör att bolaget kan erbjuda rabatter på försäkringar.

”Tanken med Lassie är att erbjuda den första proaktiva och förebyggande husdjursförsäkringen”, säger medgrundaren Hedda Båverud Olsson till Wired.

Lassie grundades 2020 av Hedda Båverud Olsson, Sophie Wilkinson och Johan Jönsson.

Leetify hjälper e-sportare

Bolaget har ett AI-baserat verktyg som riktar in sig på e-sportare, det ska hjälpa användaren att bli en bättre spelare. Verktyget har redan 50.000 användare i månaden och genom att analysera användarens spelstil kan det coacha och ge feedback.

Leetify grundades 2020 av Anders Ekman.

Off Script en tech-plattform för influencers

Plattformen Off Script hjälper influensers att bygga sin egen e-butik där de sedan kan sälja produkter de gillar från bolag som vill sälja genom dem. Off Script tar i genomsnitt 20–25 procent provision på försäljningen. Expansion av tech-plattformen i Europa och USA är på gång.

ANNONS
ANNONS

”Människor litar på människor, inte på företag”, säger Pontus Karlsson, en av grundarna till start-upen Off Script, till Wired.

Off Script grundades 2020 av Pontus Karlsson, Henrietta Fromholtz och Gus Fune.

Sana Labs utbildar med hjälp av AI

Bolaget har tagit fram en AI-driven plattform för vidareutbildning, omskolning och kompetensutveckling. Utbildningen anpassas för den enskilda individen med maskininlärning.

Under pandemin har över 80 000 vårdanställda på 2 000 sjukhus tränats i behandling och förebyggande av covid-19. Bolaget samarbetar med Novartis och Amgen samt med teknikföretag, e-handel och möbelföretag. En inlärningsassistent för att öka engagemang och kunskapsbevarande är under utveckling.

Sana Labs vd Joel Hellermark säger till Wired att 98 procent av eleverna förbättrades. Han menar att en av Sveriges styrkor är att vi har gratis utbildning i världsklass med fantastiska ingenjörsutbildningar som producerar stora talanger. Han tycker att Stockholm är en av de bästa platserna att bygga ett teknikföretag på idag.

Sana Labs grundades 2016 av Joel Hellermark.

Stockeld Dreamery utvecklar ost av växter

Bolaget utvecklar, producerar och säljer växtbaserade livsmedelsprodukter. Den som vill skapa en välsmakande växtbaserad ost vänder sig ofta till Stockeld Dreamerys första produkt, den fetaost-inspirerade Chunk.

Chunk är baserad på ärtor och fava bönor, den produceras genom jäsning och har 13 procent protein per portion. Chunk finns på några kaféer i Stockholm, och en bredbar och en smältbar variant av osten är på gång.

”Vi har mycket lovande prototyper för båda”, säger Stockeld Dreamerys chef för FoU Anja Leissner till Wired.

Stockeld Dreamery grundades 2019 av Anja Leissner och Sorosh Tavakoli.

ANNONS
ANNONS

Teemyco bygger virtuella kontor

Bolaget har utvecklat virtuella kontor för distansarbete för Mac och Windows och ett virtuellt kontor för mobilen är på gång. De virtuella kontoren är anpassningsbara och ger möjlighet att hoppa in och ut ur rum, byta till videosamtal eller använda walkie-talkie-funktioner.

”Vårt team på tio personer i fyra länder har aldrig träffats”, säger Teemycos vd Charlotte Ekelund till Wired.

Hon grundade bolaget tillsammans med Oleg Danylenko 2019.

Volta Greentech renar kors fisar

Den röda tången Asparagopsis taxiformis kan blockera produktionen av metangas hos kor. När de matas med 100 gram av tången som ett dagligt fodertillskott kan tångens bioaktiva föreningar blockera produktionen av metan, vilket minskar utsläppen i deras fisar med upp till 80 procent.

Bolaget har laboratorier i Stockholm och odlar tången i Lysekil i tankar på upp till 15 000 liter.

”Vi utvecklar en modell för tångfabriker som kan replikeras med tillgång till havsvatten och spillvärme”, säger Volta Greentechs vd Fredrik Åkerman till Wired.

Med 2,5 miljoner euro i finansiering, och pågående testning, planerar bolaget att lansera sina första utsläppsreducetrande produkter till hösten.

Bolaget grundades 2019 av Fredrik Åkerman, Angelo Demeter och Leo Wezelius

Läs mer: Startup – företag ska filtrera bort mikroplaster [Dagens PS]