Dagens PS

Hemlighetsfull superstartup stäms av amerikanska staten

Peter Thiel
Silicon Valley-miljardären Peter Thiel. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 28 sep. 2016Publicerad: 28 sep. 2016

Dagens PS har tidigare skrivit om bolaget Palantir som för några år sedan spåddes bli ”nästa Google” av Silicon Valley-profilen Peter Thiel (en av bolagets största investerare). Men nu är bolaget, som är värderat till 20 miljarder dollar och därmed en av världens mest värdefulla ”unicorns”, i rejält blåsväder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LÄS ÄVEN: Snart värt 100 Mdr – spås bli nästa Google  >

Enligt bland andra USA Today och sajten Quartz har amerikanska myndigheter lämnat in en stämningsansökan mot bolaget och dess ”galne geni” till grundare, Alexander Karp. Anledningen är enligt åtalet att Palantir ska ha gjort sig skyldiga till systematisk diskriminering i samband med rekrytering av ny personal.

Ett exempel som tas upp i stämningsansökan var när Palantir nyligen sökte nya programmerare. Bolaget fick in 1.160 ansökningar varav 85 procent från personer med asiatiskt ursprung. Men när rekryteringsprocessen var klar var endast elva av de 25 nya mjukvaruingenjörerna asiater, konstaterar åklagaren i de inlämnade dokumenten.

”Sannolikheten att detta är en slump är ungefär en på 3,4 miljoner.”

Om Palantir döms riskerar man skadestånd för uteblivna löner till de drabbade ansökande. Men målet riskerar att bli en mycket större kalldusch än så, konstaterar USA Today. Myndigheter som FBI är i dag en av data- och säkerhetsbolagets största kunder och en fällande dom skulle kunna innebära att Palantir förbjuds att skriva kontrakt med statliga aktörer.

LÄS VIDARE: Palantir charged with discriminating against Asians  >

LÄS MER: Secretive Silicon Valley firm Palantir is being sued for discriminating against Asians  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS