”Jag förstod att det fanns ett systemfel i bankvärlden”, säger Dreams grundare och vd Henrik Rosvall.

ANNONS

I Veckans Entreprenör lyfter vi entreprenörer, innovatörer och företagsledare som ritar om kartan över svenskt näringsliv. I artikelserien får du träffa personerna bakom nya, spännande startups och ta del av deras bästa tips för hur man lyckas.

Vem är du?

”Företagandet och intresset för privatekonomi har funnits med mig hela livet. Som 13-åring började jag sälja hembakat bröd till grannarna eftersom jag ville köpa en guldfärgad Yamaha-stereo, det var mitt första företag.”

Berätta om företaget.

”Fröet till Dreams såddes egentligen i två omgångar, när jag jobbade på EF och såg alla ungdomar som längtade ut i världen men aldrig fick råd att åka och som marknadschef på Avanza bank, då jag förstod att det fanns ett systemfel i bankvärlden – alla sprang efter samma tio procent av kunderna. I samma veva som träningsapparna slog igenom träffade jag Johan Hemminger, som startade digitalbyrån Monterosa och kom från en helt annan bakgrund än mig. Vi insåg att man borde kunna använda samma mekanismer för att hjälpa folk spara pengar. Tillsammans byggde vi ett team med kompetenser från olika områden och har skapat en tjänst som hjälper människor nå sina ekonomiska mål, oavsett hur deras privatekonomi ser ut.”

”Dreams har bara funnits på marknaden sedan 2016, men expanderar nu till Norge där vi har ett fantastiskt samarbete med Storebrand. Precis som vår svenska bankpartner Ålandsbanken delar de våra värderingar om en sund och hållbar privatekonomi, vilket bådar gott för framtiden. Med över 100.000 kunder i Sverige har vi också lyckats bevisa att Dreamsmetoden fungerar, både för kunderna och för oss själva vilket gör det extra roligt att vi precis släppt ett fondsparande, så att man kan uppnå både små och stora drömmar med hjälp av Dreams.”

Bästa entreprenörstips?

”Det viktigaste tipset är att hålla ut. Vi trodde att vi skulle hitta en samarbetspartner inom tre månader. I stället tog det ett och ett halvt år och möten med nästan varenda bank i Sverige innan vi till slut hittade Ålandsbanken, som tackade ja. Sedan måste man vara lyhörd. Varje möte du tar och varje investerare du träffar är en möjlighet att utveckla och förfina både sin pitch och sin idé. Med Dreams har vi så klart haft en stark grundtes vi aldrig ruckat på – men det finns många detaljer man kan förädla genom att lyssna på andras erfarenheter, behov och frågor.”

Värsta fallgropen?

”Trots att det är bra att lyssna på andras feedback för att utvecklas, så ska man aldrig tvivla på sin egen idé. Bara för att någon inte förstår, eller du har en motgång (och det kommer motgångar) betyder det inte att du inte kommer lyckas, eller att din idé inte håller. Sedan behöver du heller inte göra allting perfekt från början. Ibland är det viktigare att få ut någonting och testa i skarpt läge än att varenda detalj sitter 100 procent.”

Finansiering – vad bör man tänka på?

”Ha intäktsmodellen klar redan från början, många entreprenörer tänker bara på idén och glömmer bort att det måste finnas ett sätt för den att tjäna pengar för att någon ska vara intresserad. Har du sedan en bra idé, börja inte med att gå ut och söka investerare på en gång utan ta dig så långt du kan innan du söker externt kapital, annars säljer du ut för stor del av ditt bolag. Ställ in dig på att själv spara till en buffert i stället, och anpassa dina kostnader. Glöm att du ska kunna bibehålla samma livsstil som innan, det finns ingen chans att någon skulle gå med på det utan att äta upp ditt företag. Däremot finns det massor av bidrag att söka, eller mjuka lån utan säkerhet. Dreams lånade till exempel ganska tidigt 1,9 miljoner från Almi.”

Var ser du dig själv/företaget om fem år?

”Om fem år är vi Europas ledande aktör inom mikrosparande och investeringar med minst en miljon kunder och verksamhet utanför Norden. Är det något vi kan på Dreams så är det att drömma stort, men tillräckligt konkret för att det ska bli verklighet.”

Vem borde bli nästa Veckans entreprenör – och varför?

Sebastian Bond, som har startat ljudboksföretaget Kitab Sawti som gör ljudböcker på arabiska.”

ANNONS
ANNONS

Namn: Henrik Rosvall
Yrke: Grundare och vd på sparappen Dreams
Ålder: Fyller snart 40
Bor: Stockholm
Civilstånd: Gift och har två barn
Gör helst: Uppfyller mina drömmar, vilket oftast innebär att jag lär mig nya utomhusaktiviteter som vindsurfing.
Gör helst inte: Är inomhus eller väntar på saker.
Det vet ingen om mig: Vet ingen är det antagligen bäst att det förblir så.

LÄS ÄVEN:

Start up-stjärna utmanar banker [Dagens PS] >