Dagens PS

Spac-bolag läggs snabbt ner innan årets slut

spac-bolag
Utvecklingen för många spac-bolag i USA har inte sett bra ut i december och under året. (Foto: Twitter)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 26 dec. 2022Publicerad: 26 dec. 2022

Många spac-bolag läggs snabbt ner innan året är slut i USA och enorma summor går upp i rök när bolagen skrotas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ser inte ut att bli något bra avslut på året för USA:s spac-sektor. Sedan början av månaden har redan 70 spac-bolag lagts ner och lämnat tillbaka pengarna till investerare, skriver Wall Street Journal.

Enorma summor upp i rök

Det är faktiskt fler spacs som har gått omkull på en månad än under hela sektorns historia, enligt färska siffror från dataleverantören Spac Research, och totalt handlar det om 600 miljoner dollar som har gått upp i rök bara i december, och 1, 1 miljarder dollar för hela året.

Det volatila affärsklimatet och nya skatter som förväntas dyka upp nästa år gör att många andra spac-bolag ser ut att gå samma väg vilket sätter käppar i affärshjulen för många investerare.

Det finns omkring 400 spacs i USA som sitter på 100 miljarder dollar och som måste hitta deals inom kort om de inte vill riskera att gå miste om enorma summor.

I genomsnitt har redan spac-grundare förlorat nio miljoner dollar genom likvidationer i år, pengar som har gått till banker och advokatbyråer för att starta bolagen.

Spac-bolag är en dålig affärsidé

Så spac-raset under 2022 har visat vilken dålig affärsidé sammanslagningarna har varit när det gäller för bolag att samla in pengar eller bli noterade.

ANNONS

“Det betonar bara de onödigt slösaktiga aspekterna av spac-strukturen”, säger Michael Ohlrogge, professor på New York University Law School .

Läs även: Europas första litiumgruva går ihop med spac

Läs även: SPAC-bolag under lupp – SEC granskar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS