Näringspolitisk talesperson menar att de höga elpriserna ”knäcker ryggen” på småföretagen – utan att få kompensation från regeringen.

ANNONS

När finansminister Mikael Damberg och Energiminister Khashayar Farmanbar, båda S,  höll presskonferens på onsdagen om att svenska hushåll ska kompenseras för de höga elpriserna nämndes inget om de hårt drabbade småföretagen, konstaterar Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson på Företagarförbundet.

Han tycker det är bra att privatpersoner får kompensation, men regeringen ”glömde småföretagen”, skriver han i ett pressmeddelande.

”Mängder av mindre tjänsteföretag som kämpat med ekonomin för att överleva i snart två år av restriktioner och nedstängningar till följd av pandemin drabbas minst lika hårt eller värre än de hushåll som nu för hjälp”, påpekar Rebane som undrar varför näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, också S, inte medverkade på presskonferensen om att drabbade av höga elavgifter skulle få hjälp.

Rebane: Var är du, Thorwaldsson?

”Utöver de kraftigt begränsade intäkter som restriktionerna medför för tjänsteföretagen kommer nu elpriser som en ytterligare börda och knäcker ryggen på många. Men var är Karl-Petter Thorwaldsson mitt i denna kris?”

Rebane kan omöjligt förstå, skriver han, hur regeringen kan subventionera energipriserna och ge kraftiga rabatter till stor techbolags serverhallar – exempelvis Microsofts, Facebooks och Amazons – i stället för att värna Sveriges egna småföretag.

”Här gör regeringen tvärtemot vad de säger sig stå för och tar från de fattiga och ger till de rika”, dundrar Rebane som anser att det hade varit klädsamt om Thorwaldsson nu kliver fram att tar småföretagens parti.

Han uppmanar också regeringen att införa energirabatt till små och medelstora företag, alternativt slopa energiskatten helt för december 2021 och första kvartalet i år.

ANNONS
ANNONS

”Det räddar företag, jobb och skatteintäkter i det långa loppet.”

Läs även: Analys: Staten stor vinnare på höga elpriser [Dagens PS]