Nya siffror är munter läsning för det svenska näringslivet – konkurserna sjunker och fler företag startar, visar statistiken.

ANNONS

Konkurserna på riksnivå minskade med 10 procent under årets första kvartal jämfört med samma period ett år tidigare, enligt kreditupplysningsföretaget Syna.

”Jämfört med för två år sedan, när coronapandemin härjade som värst, är förändringen anmärkningsvärd”, säger Karl Stjerna, vd på Syna, i en kommentar.

2020 gick 1 705 svenska företag i konkurs jämfört med 1 490 under 2021.

I år stannade antalet vid 1 338.

Under mars har antalet konkurser fortsatt att minska. Sammantaget kraschade 489 företag i mars i år jämfört med 565 i mars 2021.

ANNONS
ANNONS

”Mycket tyder på att vi kan lägga det värsta bakom oss även om vissa branscher fortfarande brottas med problem. Flest konkurser i mars skedde inom
restaurangbranschen, men även mindre och medelstora företag inom byggsektorn har det fortsatt tufft”, säger Karl Stjerna.

Fler företag startar med konkurserna minskar – men Ukrainakriget oroar

Kriget i Ukraina kan ställa till det framöver, bland annat väntas räntorna öka vilket kan vålla problem för företag med hög belåning.

Andra siffror från Syna visar att över 17 000 nya företag drog i gång i Sverige under årets tre första månader.

I januari registrerades 6 488 nya verksamheter, vilket historiskt sett är en av de högsta siffrorna någonsin, framgår det.

I februari fortsatte nyföretagandet på en hög nivå med 6 306 nya aktiebolag.

I mars dämpades utvecklingen något med 4 880 nya företag

ANNONS
ANNONS

”Det är naturligtvis mycket glädjande, säger Karl Stjerna.

”Det visar på en optimism som bådar gott för framtiden och att många gått från tanken att starta eget till att ta steget att förverkliga sina idéer och drömmar.”

Läs även: Småbolag vinnare på stagflation [Dagens PS]