Småbolag presterar bäst när det är stagflation (låg tillväxt, hög inflation, hög arbetslöshet), enligt en studie från investmentbanken BofA.

ANNONS

Året har inte börjat bra för aktieägare av småbolag. Efter snart ett kvartal har Carnegies småbolagsindex utvecklats fem procentenheter sämre jämfört med Stockholmsbörsens stora bolag. Det är ovanligt. Historiskt har småbolag levererat ungefär tre procentenheter bättre än stora bolag. Men när det blir börsoro dras investerare till större och tryggare bolag. Det är ett globalt fenomen.

Carnegie
(Källa: Carnegie)

 

Småbolag bästa stagflationsaktierna

Men den här relativa nedgången kan vara tillfällig. Om det blir stagflation (låg tillväxt, hög inflation, hög arbetslöshet), som allt fler ekonomer börjar befara, kan småbolag komma i ropet igen. Investmentbanken BofA har analyserat vilka tillgångar och aktier i USA som klarade sig bäst och sämst när vi senaste hade stagflation i världen 1973–1974 (se diagram nedan). Då låg inflationen i USA på 10 procent.

Bankboken bättre än börsen

Med bred marginal var det just småbolag som avkastade bäst. I synnerhet om det var småbolag som hade en värdeprofil. Tillväxtbolag klarade sig sämre. Andra bra tillgångsslag under perioden var fastigheter – såväl den egna bostaden som fastighetsbolag – och råvaror. Pengar på bankboken var, till följd av hög ränta, bättre än börsen och obligationer.

Smallcap

ANNONS
ANNONS

Undvik teknologibolag

Sämst utväxling fick de investerare som ägde aktier i teknologibolag och konsumentvaror. Verkstadsbolag och banker, som väger tungt på Stockholmsbörsen, var heller inga höjdare. Samma sak för läkemedelsbolagen. Men om historian upprepar sig är det dags för revansch för småbolag.

Läs även: Fusk ska få större konsekvenser: ”Fler företag ska straffas” [Dagens PS]