Dagens PS

Dubbel pensionssmäll hotar småföretagare

småföretagare
Svenska småföretagare löper stor risk att åka på en dubbel pensionssmocka, men det går att förhindra (se artikel). (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022

Svenska småföretagare löper stor risk att åka på en dubbel pensionssmäll, men det går att förhindra. Gör så här!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sajten Företagande.se berättar att i samma stund som många bli företagare slutar de spara till sin pension.

Avsättningen till pensionen upphör, och samtidigt visar en undersökning av Svenska Fribrevsbolaget att anställda i småföretag betalar mer än dubbelt så höga avgifter som anställda i större företag.

Det berättar vd:n Mattias Fellenius i artikeln på Företagande.

En hög avgift är inte synonymt med bättre avkastning på pensionsförsäkringen. Det är tvärtom så att pensionen oftast blir lägre.

“Tumregeln är att 1 procent högre avgift på kapitalet för en 35-åring kan ge upp till 25 procent lägre pension från 65 år”, förklarar Mattias Fellenius med hänvisning till siffror från statliga Pensionsmyndigheten.

Eftersom många småföretagare väljer att inte avsätta pengar till sin pension – och dessutom betalar onödigt höga avgifter – är risken att de blir “dubbla förlorare”, konstaterar han.

En ny lag om pensionsflytt, som även omfattar tidigare tecknade försäkringar, kan däremot gynna småföretagare. Förutsatt att de ser över sina gamla och avslutade pensionsförsäkringar, framgår det.

“Flytta och samla dina fribrevspengar till ett nytt pensionsbolag och använd ditt kapital för att få låga avgifter”, tipsar på förekommen anledning Företagande.

Läs mer: Jubla, pensionssparare – pengarna inte längre låsta

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS