En skokollektion såldes på auktion för 25 miljoner dollar uppger auktionshuset Sotheby’s. Det rör sig om 200 par, designade av den tidigare Louis Vuitton-designern Virgil Abloh.

ANNONS

Specialutgåvan av Louis Vuitton och Nike ”Air Force 1”-skor, som var designade för säsongen Louis Vuitton vår-sommar 2022, fanns med i samlingen som alltså gick under klubban för motsvarande över 233 miljoner kronor, uppger CNN.

Auktion slog rekord

Auktionen avslutades åtta gånger det uppskattade priset och sätter ett nytt rekordpris för auktioner bland klädsamlingar. Samlingen hade designats av Virgil Abloh som var konstnärlig ledare för Louis Vuittons herrkläder och märkets första svarta designer. Abloh var 41 år när han dog i november förra året efter att ha kämpat mot cancer under ett par år.

Sotheby’s fick totalt in 10 000 bud varav 40 procent kom från Asien. Mer än två tredjedelar av anbudsgivarna var under 40 år. Auktionshuset uppger att en del av intäkterna från försäljningen kommer gå till Virgil Abloh ”Post-Modern” Scholarship Fund, en välgörenhetsorganisation som är inrättad för att stödja utbildningen av lovande studenter av svart-, afroamerikansk och afrikansk härkomst.

Lockade yngre generation

Abloh sägs ha lockat en yngre generation till Louis Vuitton och suddat ut gränsen mellan high fashion och gatumode.

Han var även involverad i Sotheby’s innan han gick bort och ökade enligt auktionshusets vd Charles F. Stewart intresset både för auktionen med skokollektionen.

ANNONS
ANNONS

Abloh var ”en av de mest visionära konstnärerna och formgivarna i sin generation vars utbredda inflytande och genomslag fortfarande är påtaglig”, uppgav Stewart.

Läs även: Auktionshusen slår nya rekord – öppnar för högre bud [Dagens PS]