Samtliga tre av världens främsta auktionshus går starkt framåt. Det kan leda till högre priser på konst nästa år, samtidigt som andra marknader är fortsatt volatila.

ANNONS

Christie’s International uppgav på måndagen att auktionshuset sålt konst för 7,1 miljarder dollar i år, eller 65 miljarder kronor, vilket är den högsta årliga totalsumman under de senaste fem åren, uppger The Wall Street Journal.

Sotheby’s toppade det med 7,3 miljarder dollar i år samtidigt som det mindre auktionshuset Phillips slog eget rekord med 1,2 miljarder dollar i försäljning.

Kan höja priserna

Det ger grönt ljus för konsthandlare att höja priserna inför 2022, i tider då många andra varor befinner sig på volatila marknader och har drabbats av inflation – vilket kan vara positivt för konst i allmänhet.

”Högre inflation hjälper oss eftersom det får människor att vilja ha saker som konst som inte tappar i värde. Det gör vår marknad motståndskraftig”, sa Christie’s vd Guillaume Cerutti på måndagen.

Ny asiatisk köpkraft

Christie’s ökade med 54 procent jämfört med i fjol och såg en ökning med 22 procent från 2019. Auktionshusen såg även en ny stark köpkraft från unga asiatiska köpare, där enbart Christie’s såld konst i Asien för en halv miljard dollar i år, upp med 56 procent från i fjol samtidigt som företaget planerar att börja sälja konst via en livestream i Shanghai i mars nästa år.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Whisky och vin bättre avkastning än börsen [Dagens PS]