Dagens PS

Skitväder gör susen för Clas Ohlson

Clas Ohlson
Juli tycks ha varit en månad för hemmafix, vilket visar sig på prylkedjan Clas Ohlsons senaste rapport. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 07 aug. 2023Publicerad: 07 aug. 2023

Regn och rusk är inte enbart av ondo, vilket visar sig på detaljhandelskedjan Clas Ohlson och deras senaste kvartalsrapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att solen lyst med sin frånvaro under de senaste veckorna tycks onekligen ha satt fart på ivern att ta tag i diverse hemmafix i de svenska hushållen, vilket gynnat försäljningen hos Clas Ohlson.

Det framgår av bolagets kvartalsrapport, som släpptes under måndagen och visar på en organisk ökning med 10 procent i juli månad.

Clas Ohlson stiger på börsen

Försäljningen ökade i sin tur med 11 procent i juli till 775 Mkr. Uppåt gick även försäljningen online som klättrade upp med 8 procent till 68 Mkr, vilket kan jämföras med 63 Mkr i fjol.

Den totala försäljningen under perioden maj-juli 2023 bjöd på ett lyft på 7 procent, från 2 044 under 2022 till 2 193 Mkr.

Det gjorde susen i morgonhandeln då bolagets aktie steg kraftigt på en annars röd Stockholmsbörs, rapporterar Dagens Industri.

Clas Ohlsons vd och koncernchef Kristofer Tonström kan luta sig emot en stark rapport för juli månad. (Foto: TT)
ANNONS

Senaste nytt

Anpassat sortiment

ANNONS

Skälet till ökningen ska enligt Clas Ohlsons vd och koncernchef Kristofer Tonström vara att man lyckats anpassa sortimentet efter semesterfirarnas behov.

“Vi har sett en något lägre efterfrågan på typiska säsongsprodukter på samtliga marknader men i stället ökat försäljningen över stora delar av bassortimentet”, säger Tonström i ett pressmeddelande.

Stark norsk krona

Vidare kan delar av prylkedjans framgångar härledas till Norge, som enligt Tonström bidragit “starkt till helheten med en organisk försäljningsökning om 13 procent”. Så även en stärkt norsk krona.

Med det sagt fortsätter makrofaktorer som inflation och valutaeffekter att utmana företaget, varför fokus fortsatt kommer att ligga på att spara in på kostnader.

Läs även: Clas Ohlsons försäljning över förväntan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS