Mats Ruhne och hans dotter Sofia blir upptaxerade av Skatteverket. Anledningen är att familjen har gjort ett ”avancerat skatteupplägg” genom en räntesnurra. Familjen Ruhne driver vingård i Italien.

ANNONS

Den kände affärsmannen Mats Ruhne har ett förflutet som vd inom Salénrederierna, som gick i konkurs 1984. 1988 valde han istället att förverkliga en dröm tillsammans med sin fru: att driva vingård i Italien. Senare öppnade paret också ett ”vinhotell” i Stockholm. Affärerna har varit lönsamma och Ruhne har lämnat över driften till dottern Sofia.

Men nu blir både Sofia och Mats Ruhne upptaxerade av Skatteverket, skriver Expressen.

Mats Ruhnes inkomst anses vara höjd med 9,7 miljoner kronor för beskattningsåret 2015, framför allt genom räntor från skuldebrev. I Skatteverkets beslut framgår inte hur mycket han krävs på i skatt, men en kapitalbeskattning på 30 procent innebär 2,9 miljoner kronor.

Enligt Skatteverket rör det sig om ett avancerat skatteupplägg där Ruhne ska ha kommit över tillgångar som ”varit dolda i bolag i skatteparadis”.

Sofia Ruhne upptaxeras med 17 miljoner kronor för att ha sålt aktier. Hon krävs på nästan 5,5 miljoner kronor i skatt.

Räntesnurra grund för beslut

Det hela ska grunda sig i att Sofia Ruhne, som har fått hjälp med skatterådgivning, har fått ta över tillgångar i två truster på Caymanöarna. Dessa tillgångar bestod av fonder och bolag som var registrerade i hennes pappas koncern. Dem har hon efter övertagandet sedan sålt till sin pappas olika bolag i utbyte mot flera skuldebrev på sammantaget1,1 miljarder kronor.  Tolv av dem fick Mats Ruhne tillbaka som gåva. En räntesnurra skapades som gav Mats Ruhne rätt till fordringar på det egna bolaget, som registrerats på Malta. En ränta på 9,6 miljoner bokfördes.

När Expressen når Mats Ruhne säger han att han inte har pratat med sin revisor ännu, men att det lutar åt att han inte tänker överklaga.

ANNONS
ANNONS

”Jag har inte tagit ut någon ränta och har trott att jag ska betala när jag tar ut den. Att jag skulle komma undan skatt har jag aldrig trott. Jag får nog betala och finna mig i beslutet”, säger han.

Sofia Ruhne upptaxeras bara för att ha sålt aktier i hälsobolaget Biogaia AB i januari 2015. Händelserna 2014 är preskriberade. Men Skatteverket beräknar försäljningsvinsten till 21,2 miljoner kronor. Sofia Ruhnes överskott av kapital skrivs då upp till 17 miljoner kronor för 2015.

Läs också:

Rekordstor skattesmäll för fastighetsmiljardär [Dagens PS]
VD dolde aktieportfölj – åker på skattesmäll [Dagens PS]