Rekordstor skattesmäll drabbar fastighetsmiljardären Leif Edlund. Skatteverket tror inte på att han bor i Schweiz, och kräver 2,2 miljarder kronor efter upptaxering.

ANNONS

Leif Edlund, 77, hävdar att han bor i Schweiz, och därmed inte ska beskattas i Sverige. Skatteverket å sin sida påstår att han har sin huvudsakliga hemvist i Sverige, och har nu beslutat om en upptaxering med 7 miljarder kronor.

Största delen av det utgörs av uttag som Leif Edlund gjort från sina företag under 2015-2018, och som Skatteverket ser som inkomst av kapital. Det innebär att de ska beskattas med 30 procent i Sverige, skriver Expressen.

Rekordstor skönstaxering

Skatteverket säger att det är den största skönstaxering som gjorts för en enskild person i modern tid. De uppskattningar man gör innebär att Edlund nu krävs på 2,2 miljarder kronor.

Leif Edlund själv säger att han inte varit bosatt i Sverige sedan 1990, och att han nu bor i Crans Montana i Schweiz.

”Leif Edlund har varit bosatt utomlands väldigt länge. Han är skattskyldig i Schweiz, och anses också vara det av myndigheterna där”, säger Edlunds ombud Fredrik Berndt, skatterådgivningsbyrån Svalner till Expressen.

ANNONS
ANNONS

Berndt säger också att man lämnat in ett så kallat blankt överklagande, som man kommer att utveckla senare.

”I övrigt har vi inga kommentarer, för vi vill inte föregripa den rättsliga prövningen.”, säger Fredrik Berndt.

Bosatt i Sverige – ska skatta här

Sandra Gottfarb som är processdrivande skatteombud vid Skatteverket säger till Expressen:

”Själva knäckfrågan är om han är obegränsat skattskyldig i Sverige. Vi anser att efter en omfattande utredning och med hjälp av internationellt informationsutbyte, så visar utredningen att han är bosatt i Sverige och ska skatta för sina inkomster här”.

Skatteverket anser att informationen de fått fram visar att Edlund vistas betydligt mer i Sverige än han själv påstår. Man hänvisar bland annat till ett stort antal samtal han ringt från sin fasta telefon i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Edlund själv säger alltså att han inte har någon stark anknytning till Sverige, och att han skattat för intäkterna i Schweiz.

Läs även: SBB blir storägare i konkurrenten [Dagens PS]

Läs även: Miljardlista: 23 svenskar som precis blivit rikast [Dagens PS]