Under lördagen tar Christian Levin över som Scanias vd och koncernchef. Hans prioritering är hållbarhet med elektrifiering och självkörande fordon.

ANNONS

Scania har lyckats hålla takten uppe trots pandemin och den globala halvledarbristen.

”Vi har till och med ökat takt för att möta efterfrågan med högt fokus på säkerhet så klart”, säger Christian Levin till Di.

Samarbete viktigt

Det beror, enligt den nya vd:n som tar över efter Henrik Henriksson, på samarbete.

”Kan man få kunden att köpa en annan variant, kan vi flytta halvledare från en komponent till en annan, mer viktig komponent och så vidare. Dels har vi ett väldigt öppet sätt att jobba ihop med våra underleverantörer. Vi tror vi på långa relationer och driver partnerskap, inte kohandel”, säger han.

Han sätter hållbarhet och elfordon högt upp på agendan framöver och ”för att klara transformationen krävs signifikanta investeringar i laddinfrastrukturen”.

ANNONS
ANNONS

Självkörande fordon

Ett annat fokus blir självkörande fordon.

”Tittar du noga på E4:an mellan Södertälje och Jönköping rullar Europas två första självkörande långtradare fram och tillbaka med gods. Vi är jäkligt stolta över det.”

Än så länge kontrolleras de av mänskliga chaufförer, men inom fyra år säger Christian Levin att systemen kommer vara helt självgående.

”Utvecklingen går så fort att inte ens kunderna längre vet vad de vill ha”, säger han.

Läs mer: Bristen förödande under hela 2022 – pressar branschen

ANNONS
ANNONS