Scandic fick statligt stöd – gav vd 10,9 miljoner

Uppdaterad: 21 maj 2021Publicerad: 21 maj 2021
Scandic
Scandics vd Jens Mathiesen. (Foto: Scandic)

Scandic fick statligt stöd på över 1 miljard kronor och gav vd 10,9 miljoner. “Ingångna avtal ska hållas”.

ANNONS
ANNONS

Så kommenterar hotellkedjan Scandics styrelseordförande Per G Braathen i Dagens Industri den oförändrade ersättningen till Scandics vd Jens Mathiesen för pandemiåret 2020.

Tidningen berättar att Scandic-chefen visserligen fick en kraftigt stukad bonus för fjolåret, 1,3 miljoner kronor, men det kompenserade han av bolaget genom att övriga ersättningar ökade.

Jens Mathiesen kunde kvittera ut 10,9 miljoner kronor, samma ersättningsbelopp som för 2019. Han fick ett lönelyft på nästan 30 procent i ersättningen, framgår det i Di.

Fick över 1 miljard i statligt coronastöd

Samtidigt mottog svårt pandemiutsatta Scandic drygt 1 miljard kronor i statligt coronastöd och hade en beläggningsgrad som låg under 10 procent när krisen kulminerade under förra året.

Scandic drog även ned på antalet anställda med drygt 3 500 personer varav 2 000 i Sverige, berättar Di och förklarar att ännu fler tillfälligt anställda fick gå.

Den svårt pandemiutsatta hotellkoncernen fick ett tillskott på 1,8 miljarder kronor från aktieägarna, och samtidigt ströps aktieutdelningen.

Per G Braathen, som alltså är ordförande för Scandic, påpekar i Di att ersättningen till bland andra vd:n Jens Mathiesen var uppgjord innan pandemin slog till.

Ordförande: “Avtal ska hållas”

“Ingångna avtal ska hållas”, säger han.

“Det är inte Jens som har gjort fel. Det är statliga myndigheter som har begränsat vår verksamhet. Vi har jobbat som fasen”, tillägger Braathen i artikeln.

Han framhåller att hotelljättens styrelse jobbat stenhårt under värsta pandemifasen, men gått ned i arvode och att ledningen fick se sitt arvode minska med 20-30 procent.

Både AB Volvo och Volvo Cars har varit i blåsväder och fått svidande kritik för att i likhet med Scandic ha delat ut saftiga bonusar till ledningen, trots miljardstöd från staten under pandemin.

AB Volvos vd Martin Lundstedt cashade exempelvis hem över 21 miljoner kronor i bonus och bonusregnen i Volvo fick bland andra finansminister Magdalena Andersson (S) att gå ut och varna för att regelverket gällande rörliga ersättningar i kriser kan ändras, om det missbrukas.

Läs även: Miljardlån ska hjälpa Scandic ur krisen »

Läs vidare: Krisdrabbade Scandic slutar betala hyra »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.