I början på juni varslade pilotfacket om strejk från och med den 29 juni. Under måndagen inleddes medlingsförhandlingarna mellan piloterna och flygbolaget SAS, rapporterar TT. 

ANNONS

Strejken kan komma att påverka cirka 250 avgångar och 45 000 resenärer varje dag. Detta kan ses som ett kraftigt bakslag för SAS, som nyligen presenterade svaga delårssiffror.

”Blir det en strejk så ligger hela ansvaret på ledningen. Vi kan inte ta ansvar för att de inte vill ingå avtal med oss”, sa Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotföreningen till DN, när nyheten om den möjliga strejken släpptes. 

SAS avböjer att kommentera

Nu ska medlingen vara igång mellan piloterna och flygbolaget.  

“Vi ska träffa medlarna nu mitt på dagen för en genomgång av läget. Sedan är det tänkt att medlingsförhandlingarna drar igång”, sa Per Ewaldsson, Medlingsinstitutets chefsjurist, på måndagsmorgonen.

Mötet skedde hos flygbolaget, men enligt TT har SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman valt att inte kommentera hur samtalen har gått. Även SAS-sektionen på Svensk pilotförening har avböjt att kommentera.

SAS var först ut i medlingen, och enligt Ewaldsson kommer man ta in piloterna antingen under tisdagen eller onsdagen.

Norge och Danmark inkluderade

Medlingsinstitutet har utsett tre medlare som ska lösa konflikten: Jan Sjölin, som tidigare varit avtalssekreterare i Kommunal, och Cecilia Fahlberg Pihlgren, före detta ordförande för Unionen, och Claes Stråth, före detta generaldirektör för Medlingsinstitutet.

ANNONS
ANNONS

Medlare för parter med kollektivavtal i Norge och Danmark ska också vara med i förhandlingarna. 

“Vi kommer naturligtvis se till att de andra länderna är informerade om vad som sker här i Sverige”, säger Ewaldsson. 

Läs mer: 900 SAS-piloter varslade om strejk i sommar [DagensPS]