Förhandlingarna med SAS har strandat – och nu varslar pilotfacket om strejk för 900 SAS-piloter från den 29 juni, rapporterar Dagens Nyheter

ANNONS

Svensk pilotförening har lämnat in ett strejkvarsel till Medlingsinstitutet i Stockholm som innebär att 900 piloter i Skandinavien går ut i strejk med start den 29 juni om en lösning inte nås innan dess. Enligt fackförbundet kan det påverka 250 avgångar och 45 000 resenärer per dag, skriver DN.

”Blir det en strejk så ligger hela ansvaret på ledningen. Vi kan inte ta ansvar för att de inte vill ingå avtal med oss”, säger Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotföreningen i till DN.

Samtidigt är SAS i ekonomiska problem och presenterade en räddningsplan kallad ”SAS Forward” i slutet av februari. Företaget ska kapa kostnader med sju miljarder per år samtidigt som man ska ta in kapital från nya och gamla ägare.

Pilotfacket menar att de gång på gång tvingats gå med på sämre villkor för att rädda SAS, samtidigt som företaget hittar på olika upplägg med dotterbolag och underleverantörer för att göra sig mindre beroende av de fackanslutna piloterna. Piloter som sagts upp under pandemin har inte kunnat utnyttja återanställningsrätt då SAS i stället rekryterar till dotterbolagen Link och Connect.

SAS vd Anko van der Werff har å sin sida sagt att i princip alla som har ett avtal med SAS måste komma till förhandlingsbordet och hjälpa dem för att det ska gå att rädda SAS.

Senast SAS-piloter var ute i strejk var 2019, då varade den i sju dagar och 4 000 flygningar ställdes in i Sverige, Norge och Danmark vilket drabbade 360 000 resenärer och kostade SAS mellan 60 och 80 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Staten räddar inte krisande SAS igen [Dagens PS]

Läs även: Krismöte om kökaos på Arlanda – regeringen dök inte upp [Dagens PS]