På pappret har 30-talet toppchefer och nyckelpersoner inom SAS haft möjlighet att få extra utbetalningar från 2021, men nu meddelar bolaget att cheferna avstår från bonusen.

ANNONS

På ett separat konto för SAS högsta ledning har ett belopp avsatts, men enligt bolaget kommer inte pengarna betalas ut. Bonusarna är en del av SAS årliga incitamentsprogram som kallas Annual Incentive System, och som funnits sedan 2018, det rapporterar E24.

Incitamentsprogrammet gör det möjligt att avsätta ett belopp som motsvarar 10 till 20 procent av cirka 30 ledande befattningshavares årslöner. Pengarna kan reserveras för att betalas ut senare, om bolaget uppfyller vissa villkor gällande, bland annat, kassaflöde och ett hållbarhetsmål.

År 2021 hamnade beloppet bara på 1 till 2 procent av mottagarnas årslön, men nu uppger SAS att dessa pengar inte kommer betalas ut, något som de ledande befattningshavarna som ingår i programmet har skrivit under på.

Ska inte betalas ut alls

”Med den situation som SAS är i nu är det helt onaturligt att ledningen för SAS tar en sådan lön. Vi jobbar hårt för att rädda företaget och för att rädda grunden för ett konkurrenskraftigt SAS i framtiden”, säger SAS Norge-chef Kjertil Håbjørg till E24.

SAS presschef i Norge, Tonje Sund, har fått många frågor om huruvida pengarna kommer betalas ut senare om bolaget klarar sig igenom konkursprocessen i New York, men meddelar i ett mejl att så inte är fallet. Beloppet kommer inte betalas ut alls.

Norska staten gav SAS krisstöd

Den norska staten gav under pandemin SAS krisstöd på 1,5 miljarder norska kronor, motsvarande 1,57 miljarder svenska kronor, och tidigare i år öppnade den norska regeringen för att skulder skulle kunna omvandlas till aktier.

Både från från den svenska och den danska staten, som båda har fler och större skuldposter i SAS, har liknande signaler kommit och det är orsaken till att toppcheferna eventuellt hade kunnat få sina bonusar utbetalda.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: SAS har över 58 miljarder kronor i skulder [Dagens PS]