Efter SAS ”icke tillfredsställande” årsrapport skär företaget ner på bonusen till sina anställda. Totalt kapas den med två tredjedelar och anledningen sägs vara pilotstrejken i våras.

ANNONS

Årets bonus till de anställda på SAS skulle totalt landa på sammanlagt 100 miljoner kronor, utlovade vd:n Rickard Gustafson förra året.

Den nya siffran blir dock enbart 29 miljoner, skriver Expressen. Det framgår av ett stycke i företagets helårsrapport som de presenterade igår.

Rickard Gustafson beskrev igår företagets siffror för räkenskapsåret 2018/2019 som ”otillfredsställande”, och det är mot bakgrund av detta som den nya bonusen blir avsevärt mindre än väntat. Dessutom spelar den veckolånga pilotstrejken in, skriver Expressen.

LÄS MER: SAS landar året med starkt fjärde kvartal [Dagens PS] > 

Bonusen som delas ut tas från resultatet från räkenskapsåret 2017/2018, men trots att detta var det var starkt skriver företaget alltså ned årets bonus med hänvisning till årets resultat.

Detta koncept, samt att man hänvisar till pilotstrejken, är pilotfackets ordförande Wilhelm Tersmeden kritisk till:

ANNONS
ANNONS

”Det är osnyggt att man pekar ut en grupp. Det är också ett märkligt förfarande att hålla inne bonus ett år. Går det bra 2018 ska man också dela ut pengarna 2018, inte 2019. Den smakar lite illa i munnen den här bonusen”, säger han till Expressen.

Tidningen skriver att årets bonus för en flygvärdinna landar på 3.000 istället för 9.000 kronor.