SAS redovisade i dag sin delårsrapport för fjärde kvartalet. När flygbolaget nu stänger böckerna för 2019 är det med ett resultat i linje med prognosen – men 1,3 miljarder lägre än ifjol. Aktien rasar på rapporten.

ANNONS

SAS rapport för fjärde kvartalet visade ett starkt resultat med ökad vinst på 307 miljoner jämfört med samma period förra året.

Helårsrapporten går i linje med vad företaget beräknade tidigare i höstas, men resultatet är 1,3 miljarder lägre än 2017/2018.

LÄS MER: SAS landar året med starkt fjärde kvartal [Dagens PS] >

I samband med rapporten nämner SAS tre huvudorsaker till det minskande resultatet: högre bränslekostnader, försvagade valutor i Norden samt den pilotstrejk som inträffade i våras.

SAS vd Rickard Gustafson spår tuffare tider för branschen under nästa år:

”De osäkra ekonomiska framtidsutsikterna och framväxande avmattningen i stora ekonomier kommer att påverka efterfrågan från kunderna negativt. Den fortsatt svaga svenska och norska kronan mot US-dollarn och euron förblir också en utmaning. Inför nästa år förutser vi därför en betydande lägre marknadstillväxt, både i fråga om efterfrågan och utbud”, skriver han i rapporten.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt står han fast vid att bolaget inte har några planer på att skära ner antalet flyglinjer, i en kommentar till Svenska Dagbladet.

Aktien är i skrivande stund back 16 procent på Stockholmsbörsen, det värsta raset på en dag på tio år.