Dagens PS

SAS-chef ville pressa facket – bad regeringen om hjälp

Carsten Dilling
Anko van der Werff, VD och koncernchef för SAS, och Carsten Dilling styrelseordförande i SAS vid en presskonferens där man meddelar att man ska ansöka om konkursskydd i USA. (Foto: Lars Schröder/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 21 sep. 2022Publicerad: 21 sep. 2022

SAS styrelseordförande Carsten Dilling krävde att den danska regeringen skulle hjälpa arbetsgivarna under den strejk som pågick i somras. Detta trots att partsförhandlingar utan inblandning är regel i Danmark precis som i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt branschsajten Mobilitywatch blev SAS ordförande under sommaren så desperat i samband med pilotstrejken, att han försökte påverka facket genom den danska regeringen.

Dilling ska enligt en granskning av korrespondensen ha bett om ett möte med den danske finansministern Nicolai Wammen (S). I samma veva ska Dilling har bett regeringen att ”ta hjälp av finansministern eller statsministern för att få Claus Jensen (ordförande i Dansk Metal, reds anm.) på ett mer konstruktivt spår”.

Det framgår i en artikel i Berlingske.

SAS: “Livshotande” strejk

Dilling säger i en kommentar till Mobilitywatch att hans agerande ska ses i ljuset av att strejken var ”livshotande” för företaget.

För tio år sedan fick Danmarks dåvarande finansminister Bjarne Corydon hård kritik efter att ha givit sig in i en facklig konflikt – även den gången för SAS räkning, skriver Berlingske.

Läs också:

Krislån till SAS får grönt ljus i USA – med reservation

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS