Iraniern Homan Panahi, 39 år, fick drömjobbet i Sverige. ”Jag vill ge tillbaka och göra skillnad.”

ANNONS

I Veckans Entreprenör lyfter vi entreprenörer, innovatörer och företagsledare som ritar om kartan över svenskt näringsliv. I artikelserien får du träffa personerna bakom nya, spännande startups och ta del av deras bästa tips för hur man lyckas.

Vem är du?

”Homan Panahi, gift och pappa till tre underbara barn. Allmänt superrastlös. Född i Teheran. Gjorde mina första mikroaffärer när jag var sju år, då jag sålde kaniner på Teherans gator. Grundare och vd för Vator Securities, som är en aktivist corporate finance-rådgivare. Vi hjälper snabbväxande bolag inom healthcare att få rätt finansiering under hela resan och börsnoterar bolagen när de är mogna för det.”

Hur fick du idén?

”Idén till Vator Securities föddes i samband med att jag under mina doktorandstudier kom i kontakt med bolag som Diamorph AB, som i dag ägs till stor del av investmentbolaget Latour. Jag upptäckte att trots imponerande teknik och goda framtidsutsikter var Diamorphs affär, som vid den tidpunkten var ett ungt bolag, för liten för de stora investmentbankerna. De mindre men snabbt växande bolagen fick inte den uppmärksamhet som de förtjänade eller den tillgång till kvalificerad transaktionsrådgivning de behövde.”

”Därför grundade jag Vator Securites med ett tydligt fokus på att vara en aktiv företagsbyggare. Tillsammans med ledning, styrelse och ägarna till bolagen engagerar vi oss för att bygga framtidens enhörningar, det vill säga bolag som når ett marknadsvärde över 1 miljard amerikanska dollar. Vi erbjuder transaktionsrådgivning av samma kvalitet som världens största investmentbanker erbjuder sina största kunder – fast till mindre bolag som växer snabbt – och bygger enorma värden för samhällen och sina aktieägare.”

Vad blir nästa steg?

”Sverige är en fantastisk plats att bygga bolag i. Jag är enormt tacksam för att ha fått möjligheten att få förverkliga mina drömmar här. Jag vill ge tillbaka och göra skillnad. Jag vill tillsammans med mina delägare på Vator Securities och mitt kompetenta team bygga världens tredje superkluster i Stockholm. Ett kluster där exceptionella entreprenörer och investerare attraheras för att bygga framtidens enhörningar.”

Bästa entreprenörstips?

”Jag lever efter mottot att kapital är en ren råvara, idéer finns det gott om, allt handlar om hur man levererar på utförandet. Därför är mitt råd att inte vara rädd för okunskap. Ställ frågor, be om hjälp, var lite obekväm. Kommunicera din vision till alla du träffar. Det finns fler där ute som troligen har tänkt på samma sak och vill vara med och bidra till att förverkliga visionen.”

ANNONS
ANNONS

Värsta fallgropen?

”Missriktad energi. När man saknar mål och riktning så är det svårt att finna passion för det man gör. Men med passion och ett team som levererar på toppnivå, så är man oslagbar.”

Finansiering – vad bör man tänka på?

”För mig har det alltid varit viktigt med att ha en tydlig bild av vad som är målet med resan. Man måste väldigt tydligt kunna visa för en investerare det som är end-gamet. Därefter är allt annat fokus på att tydligt visa in ett bra team som är bäst i världen att leverera slutmålet till investeraren. Ett A-team kan få en C-ide att flyga, men ett C-team kommer att misslyckas med att få en A-ide att bli en succé.”

Var ser du dig själv/företaget om fem år?

”Vi har byggt vårt superkluster i Stockholm. Vi är ett fenomen som studeras av andra som vill ge tillbaka till samhället.”

Vem borde bli nästa Veckans Entreprenör – och varför?

”Professor Carl Borrebaeck som har grundat bland annat Immunovia och Senzagen, som båda är noterade på Nasdaq. Carl är en så kallad contrarian – han gör inte som andra föreställer sig att man ska göra för det är bekvämt. Carl gör det som evidens från verkligheten visar att man ska göra. Jag har stor respekt för den egenskapen – att vara orädd är bränsle för att lyckas som entreprenör. Även hans ansträngningar för att bygga vetenskapliga nätverk, bland annat Create Health, Medicon Village, NOME (Nordic Mentor Network for Entrepreneurship) och Cancer Crosslinks-konferensen bidrar till hans position som en framstående ’bioteknikbyggare’ och god representant för svensk life science.”

Namn: Homan Panahi

Yrke: VD och grundare av Vator Securities

ANNONS
ANNONS

Ålder: 39 år

Bor: Bromma

Civilstånd: Gift och har tre barn.

Gör helst: Pratar om mina idéer med alla som orkar lyssna.

Gör helst inte: Väntar.

Det vet ingen om mig: Jag är en jäkel på att vässa sushiknivar.

Nedan kan du läsa mer om Homan Panahi och Vator Securities:

ANNONS
ANNONS

LinkedIn

Vimeo

Soundcloud

Twitter

Kuriosa: Homan Panahi har tidigare figurerat i Dagens PS, lär mer om det här.