Saknaden efter turister är stor, och så här hårt drabbat är Sverige – jämförelser görs med hur situationen såg ut under andra världskriget. Dock är hoppet inte ute.

ANNONS

”Pandemin har varit helt förödande. Ingen kris har påverkat oss i närheten så mycket som detta, då får vi gå tillbaka till andra världskriget”, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita, till Svenska Dagbladet.

Saknaden efter turister är stor, det är ingen tvekan om att det drabbat Sverige hårt. Exempelvis har restaurangbranschen tappat 51 miljarder kronor under pandemin.

Hotellen har förlorat 17 miljarder i intäkter och 80 miljarder kronor uppges ha gått bort för turismexporten.

Allt enligt en ny rapport från branschorganisationen Visita, berättar SvD och konstaterar att över 50 000 personer har förlorat sina jobb besöksnäringen.

Comeback tidigast 2024

Världsturismorganisationen UNWTO har gjort en undersökning där hälften av experterna tror att turistnäringen inte återhämtat sig förrän 2024, och så länge kommer det även att ta innan svensk turism är tillbaka på samma nivåer som före pandemin, befarar Thomas Jakobsson.

När det gäller affärsresenärerna, som ofta spenderar mer pengar på mat och boende, tror han att det kan ta längre tid ändå, om nivån som rådde 2019 någonsin kommer tillbaka med tanke på att många avhandlar sina möten digitalt i dag, konstaterar Visitas chefsekonom.

Flera länder vädjar desperat till turisterna att återvända, däribland Grekland och Frankrike, framgår det och i viss mån blir länderna också bönhörda.

Nyhetsbyrån AP, som SvD hänvisar till, uppger att åtminstone amerikanska turister börjat boka resor till Paris och Grekland.

ANNONS
ANNONS

Ryck väntas i slutet av sommaren

Det finns också indikationer på att den svenska turistnäringen kan komma att rycka i slutet av sommaren, bland annat har Swedavias koncernchef Jonas Abrahamsson gett uttryck för det, och även Thomas Jakobsson på besöksnäringens branschorganisation Visita tror på en starkare sommar än i fjol.

Professor Dieter Müller vid Umeå universitet, som uttalar sig i SvD-artikeln, tror bland annat att ett minskat affärsresande till Sverige ”paradoxalt nog kunna leda till mer privatresande”.

Läs även: WHO i kampanj: ”Ställ in din semester – fotbolls-EM en risk” [DagensPS.se] »