Marknaden för sågade trävaror är superhet. ”Framtiden för trävaruproducenterna är fantastisk” säger Johan Freij, affärsområdeschef för Danske Bank Skog och Lantbruk.

ANNONS

Det är inne att bygga i trä.

Pandemin ökade det redan höga trycket på trävaror ytterligare – när allt fler ville bygga och reparera. Det ökade byggandet har lett till stark efterfråga och låga lagernivåer av trä i hela västvärlden.

Grön supercykel

Johan Freij på Danske Bank kallar utvecklingen en ny grön supercykel, eftersom efterfrågan på trävaror bara kommer att fortsätta öka. För Sveriges del ser det ljust ut, sedan världens största trävaruexportör Kanada har tvingats minska produktionen efter enorma insektsangrepp och Ryssland planerar exporttullar på sågat timmer.

”Det borde leda till att Kina som tar mycket av sitt timmer från Ryssland kommer att behöva importera från Europa och då inte minst Sverige som är ett av Europas ledande träländer. Vilket stärker utsikterna för fortsatta prisuppgångar på sågade trävaror”, säger Johan Freij till Di. 

Betong mot trä

Den ihållande hållbarhetstrenden betyder även att byggarna byter ut betong mot trä, och idag står hus med trästommar för runt 20 procent av det totala byggandet.

Köp aktier utomlands

Men de som vill tjäna pengar på sågverksaktier för leta utomlands, enligt Johan Freij som ger exempel på sågverkskoncernen Vida som köptes av kanadensiska börsbolaget Canfor, och den tyska investeringsfonden ESSVP som är huvudägare i Bergkvist-Siljan Group.

ANNONS
ANNONS

”Det är uppenbarligen utlänningarna som först såg vilket guldägget i den svenska skogsnäringen är med högkvalitativ råvara till internationellt förhållandevis låga priser”, säger han.

Läs mer: Strålande tider för solbolaget – nyanställer 200 i år