Dagens PS

Så mycket drar Malmö in på Eurovision

Benjamin Ingrosso väntas stå på scen som mellankat i den första delfinalen i Eurovisiom som arrangeras denna vecka i Malmö. Staden räknat med en mångmiljon-intäkter till regionen tack vare evenemanget.
Benjamin Ingrosso väntas stå på scen som mellanakt i den första delfinalen i Eurovision som arrangeras denna vecka i Malmö. Staden räknar med mångmiljon-intäkter till regionen tack vare evenemanget. (Foto: Jessica Gow/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 07 maj 2024Publicerad: 07 maj 2024

Ingen har väl undgått att världens största musiktävling och tv-evenemang går av stapeln i Malmö denna vecka. Eurovision beräknas bli en rejäl plusaffär för Malmöborna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Glitter, sång och tolvpoängare är nära förknippat med den europeiska musiktävlingen.

Tyvärr också protester och politiska diskussioner för årets upplaga. Det har till och med gått ut varningar att inte resa till Malmö.

30 000 besökare vid senaste finalen

Men det finns även en ekonomisk sida av Melodi Grand Prix 2024.

“2013 när Malmö senast arrangerades Eurovision så kom ungefär 30 000 besökare och då omsattes omkring 133 miljoner kronor i regionen” berättar Anna Wittgren, Marknadschef på Malmö Stad för ekonomikanalen EFN i en intervju.

Kortsiktigt handlar intäkterna om allt som besökarna omsätter under Eurovision-veckan där hotellnätter utgör lejonparten. Utöver det handlar det om vad tillreste schlager-fans spenderar på shopping, restaurangbesök och andra nöjen.

Men Malmö stad ser också långsiktiga vinster av att arrangera musikevenemanget. Det stora värdet, och varför staden är med och slåss om den här typen av evenemang, är intresset som skapas på sikt.

“Vi såg efter finalen 2013 hur antalet besökare steg för varje år till Malmö fram till att pandemin slog till 2019” förklarar marknadschefen som hoppas på samma effekt denna gång.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Siktar på en halv miljard i intäkter

Men redan den här veckan kommer bli en miljardsuccé ekonomiskt om Malmö Stads beräkningar slår rätt.

För 2024 räknar Malmö med mer än tredubbla besöksantalet från 2013. Alltså omkring 100 000 inresta människor totalt.

“Så det är ju inte hjärnkirurgi att räkna ut att vi räknar med betydligt mer omsättning den här gången” säger Anna Wittgren som hoppas på uppåt en halv miljard kronor i intäkter till Malmö och omkringliggande närområdet vilket också kan gynna det lokala näringslivet.

Finalen i Eurovision avgörs på lördag kväll 11 maj med två delfinaler tisdag och torsdag. Oavsett vilket land som segrar så ser Malmö ut att bli en ekonomisk vinnare på evenemanget.

Alla hålltider hittas här.

Läs mer:

Beskedet: ABBA kan återförenas i Eurovision – men hur? Dagens PS

ANNONS

Taylor Swift boostar Stockholms ekonomi. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS