Dagens PS

Så blir du en lyckad ledare – sällsynt bland män

Dela information, hjälp medarbetare att lära och ta hjälp av andra, det är några saker som gör dig till en bättre ledare
Dela information, hjälp medarbetare att lära och ta hjälp av andra, det är några saker som gör dig till en bra ledare. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 mars 2023Publicerad: 15 mars 2023

Efter ett årtionde som lärare och forskare vid Harvards affärs-och juridikskolor har Heidi K Gardner upptäckt att personer som är bra på att samarbeta har en konkurrensfördel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När det handlar om anställning är personer med förmåga att samarbeta väldigt önskvärda, och förvånansvärt nog är de sällsynta, särskilt bland män, det skriver Heidi K Gardner i CNBC.

Egenskapen för lyckade ledare

Heidi K Gardner är filosofie doktor vid Harvard Law Shools Center on Legal Profession och programordförande för Sector Leadership Master Class.

Hon var tidigare professor vid Harvard Business School och har även en doktorsexamen vid London Business School samt är medförfattare till boken Smarter Collaboration, Smartare samarbete.

Hon skriver i CNBC om att förmågan att samarbeta är en eftertraktad egenskap för lyckade ledare.

Smarta samarbetspartners levererar resultat med högre kvalitet, de befordras snabbare, uppmärksammas mer av ledningen och har nöjdare kunder än de som inte samarbetar.

ANNONS

Senaste nytt

Så här blir du bättre på samarbete

2021 visade en studie från McKinsey att kvinnliga ledare hade dubbelt så stor risk att spendera mycket tid på samarbeten som låg utanför deras formella jobb än manliga ledare på samma nivå.

ANNONS

Det är inte alltid lätt att vara en samarbetspartner, men huvudmålet är att föra samman människor för att lösa problem och lära sig någonting nytt. Så här kan du bli bättre på det.

Inkludera andra arbetet

Var en inkluderande ledare, oavsett om du är projektledare eller inte, vidta åtgärder för att föra samman olika människor med olika kunskap, yrkesbakgrund, ålder och livserfarenhet.

Heidi K Gardner skriver att hon alltid tänker att: ”Den personen tänker annorlunda än jag. De vet något annorlunda som jag inte vet, och jag kan lära mig mycket av dem.”

Visa uppskattning för andra

En studie av professor Boris Groysberg vid Harvard Business School fann att anställda, särskilt manliga anställda, ofta tar sina professionella nätverk för givna.

Studien visade att de under anställningsintervjuer trodde att de var mer självständiga och “flyttbara” än de var eftersom de inte insåg hur mycket stöd de fick av sina kollegor.

Enligt Heidi K Gardner är den här “jag först-mentaliteten” en avgörande och avskräckande egenskap när ledare rekryteras.

ANNONS

Självkännedom, samarbetsförmåga, uppskattning och erkännande är bättre och mer uppskattade egenskaper.

Ta hjälp av andra

Om du varje vecka presenterar försäljningsrapporter, men alltid gör det helt själv, kan det tyda på att du tycker att din egen åsikt är viktigast, skriver Enligt Heidi K Gardner.

Om du i stället ber om hjälp av experter på olika avdelningar kommer din presentation vara mer övertygande och när du namnger dem som hjälpt dig blir din rapport mer trovärdig.

Hjälp medarbetare att lära

Heidi K Gardners forskning har visat att en vanlig drivkraft för frivilligt engagemang är en önskan att lära.

Hon skriver att det är bra att ge människor en möjlighet att lära sig utan att behöva vara en del av varje team och att gemenskap via meddelandeverktyg som Slack, och liknande, är ett bra sätt att stimulera samarbete och kunskapsdelning.

Dela information

ANNONS

Mät uppsatta mål och framsteg och dela mätningarna offentligt, för när ledares resultat jämförs med andra ledare skapas ett grupptryck.

När viktig information tillgängliggörs blir också inkluderingsprocessen mer transparent. Heidi K Gardner ger rådet att fundera på vilken data som ska delas samt när och hur den ska delas.

Tanken är inte att dölja viss data utan att göra den tillgänglig och användbar för specifika målgrupper, det skriver Heidi K Gardner i CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Larmet: Färre kvinnliga chefer i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS