Dagens PS

Så bidrar landet till stadens tillväxt – och tvärtom

land tillväxt
Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare. (Foto: pressbild)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 apr. 2022Publicerad: 19 apr. 2022

Enligt en ny rapport bidrar landsbygden till Stockholms tillväxt, men det omvända förhållandet är också lika betydelsefullt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är “en myt” att städer växer på bekostnad av landsbygden, det är ett “ömsesidigt ekonomiskt förhållande mellan stad och land”, slår Stockholms handelskammare fast i rapporten.

Där analyseras i vilken grad Stockholms ekonomi och arbetsmarknad bidrar till sysselsättning i andra län, men också i vilken utsträckning andra län genererar jobb i Stockholms län.

Enligt studien är 264 000 personer i andra regioner sysselsatta med att producera varor och tjänster som exporteras till Stockholms län.

“Mycket stark symbios mellan stad och land”

“Detta samband kan konkret illustreras med att om 100 nya jobb skapas i Stockholm så ger det positiva bieffekter i form av 20 nya arbetstillfällen utanför länet. Men det motsatta gäller också. Den ekonomiska aktivitet som sker i andra delar av landet gör stor nytta för huvudstadsregionen”, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare, i ett pressmeddelande.

I Stockholms län är det 372 000 sysselsatta som arbetar med att producera varor och tjänster som exporteras till länen utanför Stockholm, enligt rapporten.

Över 600 000 arbetstillfällen i Sverige uppges vara kopplade till den bilaterala handeln och den ömsesidiga efterfrågan mellan Stockholms län och övriga Sverige.

“Det föreligger en mycket stark symbios mellan stad och land som politiken inför det kommande valet måste se till att främja med konkreta insatser, inte minst när det gäller bostadsmarknaden i Stockholm och infrastruktursatsningar runt om i landet”, säger Stefan Westerberg.

ANNONS

Läs även: Debatt: Beskatta inte fåmansbolag hårdare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS