Regeringen har i omgångar aviserat höjda kapitalskatter och nu varnar Företagarförbundet för skattetrycket på fåmansbolag och försämrade 3:12-regler.

ANNONS

”Det är inte läge att försämra 3:12 regler och beskatta företagen hårdare, det är mycket dyrare att strypa förmågan och möjligheten att skapa jobb”, skriver Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson för ideella och politiskt obundna Företagarförbundet, i ett pressmeddelande.

Det förslag till skattereform som S, MP, C och L tidigare kom överens gick i stöpet. I stället presenterades höjda skatter på kapital i gammal vänsteranda, konstaterar Företagarförbundet.

Det gick emellertid inte igenom i riksdagen men enligt Mathias Rebane kvarstår önskan hos regeringen om att höja skatter.

Han pekar på att Magdalena Andersson för ett år sedan, då finansminister och i dag statsminister, uttryckte att 3.12-reglerna kan bli föremål för en översyn.

Mer skatt på fåmansbolag slår tillbaka

”Tidigare har Magdalena Andersson under sin tid som finansminister uttalat sig om att 3:12 reglerna ger möjlighet att omvandla löneinkomst till kapitalinkomst och pekat ut enskilda yrkesgrupper anekdotiskt. Det visar sig vid en närmare granskning att dessa grupper endast utgör någon enstaka procent av småföretagen”, framhåller Rebane som uppger att S-kollegan nye finansministern Mikael Damberg är inne på samma spår som sin företrädare och vill höja kapitalskatterna.

”Han har talat om miljonärsskatt, att de rika skall betala, nu senast om en beredskapsskatt där svenskarna skall ’bidra efter förmåga’. Dolt i dessa uttalande finns risk för att även Damberg i sin iver jagar in skatteintäkter obetänksamt som kan komma att försöka försämra 3:12 reglerna”, varnar Mathias Rebane och Företagarförbundet och upprepar att det vore stort misstag att beskatta fåmansbolag hårdare med en påminnelse om att fyra av fem nya jobb skapas av småföretag.

ANNONS
ANNONS

”Förenkla i stället 3:12 reglerna och stimulera de allra minsta företagen, drygt 70 procent av fåmansföretagarna som tar utdelning använder sig av förenklingsregeln”, uppmanar Företagarförbundet politikerna.

Läs även: 3:12-reglerna – se upp om du fått korttidsstöd [Dagens PS]