Ryssland fortsätter att straffa de amerikanska tech-jättarna. Nu bötfäller man återigen Google, för att ha brutit mot landets regler för lokalisering av användardata.

ANNONS

En domstol i Moskva har i veckan beslutat att Google ska betala hela 15 miljoner rubel i böter, vilket motsvarar 260 000 dollar. 

Skälet bakom boten är att IT-jätten vid ett flertal tillfällen ska ha brutit mot Rysslands regler för datalokalisering bland användare, rapporterar Reuters

Inte första gången

Tidigare har Google straffats med böter av ryssarna för att inte ha raderat så kallad “falsk information” på YouTube om kriget i Ukraina.

För Ryssland har det blivit något av en trend – under de senaste åren har landet flitigt bötfällt flera amerikanska IT-bolag för att ha brutit mot de allt strängare ryska internetlagarna.

Kritiker menar att böterna är en del av Rysslands plan att få större kontroll över internet. 

Googles framtid i Ryssland oklar

Landet har hittills begränsat invånares tillgång till Twitter, Facebook och Instagram, men Google och även YouTube finns kvar – än så länge, åtminstone.  

“Att blockera plattformarna skulle vara en extrem åtgärd och YouTube och Google har ännu inte passerat denna gräns av rimlighet”, säger Anton Gorelkin, biträdande chef för landets informationspolitik. “Däremot är de involverade i informationskriget mot Ryssland.”

ANNONS
ANNONS

Google har avböjt att kommentera boten. 

Läs mer: ”Internet en ny front” – Ryssland tar över Ukrainas internet