Nu säger Ryanair att vi kan räkna med dyrare flygresor inom Europa i sommar. Det är den höga efterfrågan på semesterresor som höjer flygpriset.

ANNONS

Det är Ryanair-chefen Michael O’Leary som säger att resenärerna får lägga ut mer under sommarmånaderna om de vill åka till eftertraktade stränder runt om i Europa.

Dyrare flygresor inom Europa i sommar

”Det är så stor stor efterfrågan på stränderna i Europa och de prishöjningarna kommer att fortsätta”, säger han till BBC.

Ryanair fortsätter för närvarande att locka med låga priser som ska öka antalet passagerare och därmed hjälpa flygbolaget att komma på fötter efter pandemin, genom att successivt öka priserna under sommaren. Michael O’Leary hoppas att Ryanair återgår till en ”rimlig lönsamhet” under sitt nuvarande räkenskapsår.

Bolaget har tagit en kraftig smäll av pandemin, följt av omikronvågen och kriget i Ukraina, och rapporterade under måndagen en årlig förlust på 355 miljoner euro, eller 3,7 miljarder kronor, vilket dock var bättre an väntat.

Även framöver hänger ett stort orosmoln över flygbranschen eftersom kriget drivet upp oljepriset samtidigt som de ryska leveranserna av flygbränsle kan störas.

Bättre bokningsläge

När det gäller bokningsläget så ser det betydligt ljusare ut eftersom det närmar sig nivåerna före pandemin. Ryanair hoppas på 165 miljoner passagerare i år – upp från 149 miljoner innan covid-19 slog till.

Samtidigt vill Michael O’Leary uppmana alla som tänker åka ut och resa i sommar att planera resan i tid.

ANNONS
ANNONS

”Det råder ingen tvekan om att jag tror att det kommer att bli en utmaning att ta sig igenom flygplatser i sommar och vi uppmuntrar alla våra kunder att dyka upp tidigare och lägga mer tid på att ta sig igenom flygplatskontrollerna”.

Ryanair har inte samma problem med rekrytering som många konkurrenter eftersom bolaget behöll sina medarbetare under pandemin, där personalen istället fick gå ner i lön för att behålla jobbet.

Läs även: EU slopar tvång på munskydd på flygplatser och flyg [Dagens PS]