Förra veckan presenterades ett regeringsförslag rörande engångsartiklar av plast, vilket i hög grad kan påverka restaurangnäringen. Skatteförslaget kan innebära ökade kostnader på 37 000 kronor per år för företagen. ”Det är ingen liten höjning man pratar om” säger restaurangägaren Keny Ly. 

ANNONS

Utredningen föreslår en lösning där engångsprodukter som muggar och matlådor i plast kommer att beläggas med mellan fem och sju kronor i skatt. Det skriver SVT.

Sajten Fplus har talat med restaurangägaren Keny Ly, som driver restaurangen Jungle Thai i Jönköping. Han beskriver den föreslagna skatten som ”oroande”.

”Det är ingen liten höjning man pratar om heller. I en bransch som redan har små marginaler kommer det vältra över på kunderna och då finns det såklart en oro kring hur köpkraften hos kunderna kommer att påverkas”, säger han. 

Ökade kostnader på nästan 40 000

Restaurangnäringen har drabbats hårt av coronakrisen, något som naturligtvis har påverkat Jungle Thai.

”Det var kolsvart de första månaderna, sen såg vi en liten förbättring under sommaren, men nu när människor börjar gå tillbaka till arbetet så börjar vi tappa igen”, säger han.

De företag som påverkas av skatten (de som tillverkar, för in, tar emot eller importerar plastvarorna i fråga) väntas få ökade kostnader på runt 37 000 kronor per år, skriver Fplus. För en genomsnittskonsument väntas utgifterna öka med 300-900 kronor per år.

ANNONS
ANNONS

Brist på plastfria alternativ

Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv, säger att det saknas alternativ till produkterna, vilket kan skapa svårigheter för företagare.

”På marknaden i dag finns det inga plastfria muggar eller livsmedelsbehållare för engångsbruk då det krävs en plastbarriär som står emot vätska. Dessutom fyller plasten en viktig funktion för livsmedelssäkerheten och gör att maten håller längre, vilket minskar matsvinnet”, säger han till Fplus.