Dagens PS

Regeringen: slut på "vobbandet" för föräldrar

Finansminister Elisabeth Svantesson och Statsminister Ulf Kristersson. Regeringen går vidare med ett nytt förslag som ska stoppa bidragsfusk.
Regeringen går vidare med ett nytt förslag som tar krafttag mot bidragsfusk. (Foto: Jessica Gow /TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Ett banbrytande förslag ska nu stoppa föräldrar som jobbar och samtidigt vabbar. Regeringen hoppas nu kunna sätta käppar i hjulet för fuskarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringens kamp mot bidragsfusket fortsätter med ett nytt förslag som innebär att arbetsgivare nu ska rapportera frånvaro till Skatteverket.

Frånvarorapporteringen gäller vid föräldraledighet eller vård av barn och ska underlätta för Försäkringskassan vid kontroller.

“Vi måste stoppa bidragsfusket i våra välfärdssystem. Felaktiga utbetalningar av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning är en central del i detta”, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Regeringen underlättar

Varje år görs felaktiga utbetalningar till ett värde av cirka 2 miljarder kronor, vilket Svantesson beskriver som ett omfattande problem.

2023 var inget undantag och var ett rekordår för bidragsfusk.

Med det nya förslaget hoppas regeringen kunna minska bidragsfusket ytterligare.

”Nu blir det enklare att komma åt fusket”, säger Svantesson till Sveriges Radio.

ANNONS

Förslaget innebär att arbetsgivare månatligen ska ange i arbetsgivardeklarationen vilka som varit frånvarande från jobbet på grund av föräldraledighet.

Syftet är att underlätta Försäkringskassans kontroller, som tidigare krävde att varje enskilt fall granskades och att arbetsgivare kontaktades individuellt.

Läs mer: De är största förlorarna på vab. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS