Regeringen och Folkhälsomyndigheten inför nya smittskyddsåtgärder från och med onsdagen. Regeringen kan också införa fler restriktioner, som vaccinationsbevis på bland annat gym och restauranger om läget förvärras.

ANNONS

Statsminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S), finansminister Mikael Damberg (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell presenterade de nya åtgärderna på en pressträff..

”Alla behöver nu ta sin del av ansvaret för att hejda smittspridningen”, säger statsminister Magdalena Andersson på pressträffen, skriver SVT.

Planen består av tre steg, varav det första införs redan under onsdagen.

Restriktioner som införs från och med onsdag 8 december:

Alla vuxna rekommenderas att undvika trängsel i offentliga miljöer.

Munskydd i kollektivtrafiken.

Arbetsgivare ska erbjuda möjligheter att jobba hemifrån och att hålla avstånd till varandra på arbetsplatser.

ANNONS
ANNONS

Serveringsställen ska vidta åtgärder för att minska trängseln.

Undvika större samlingar i skolor.

Steg två med restriktioner redo att införas

”Steg två ska kunna införas om det blir en väsentligt ökad smittspridning och en ökad vårdbelastning”, säger Lena Hallengren på pressträffen.

Från 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Vaccinationsbevis kommer i steg två dessutom att införas i andra typer av möteslokaler.

”Regeringen kommer i morgon att presentera vaccinationsbevis för andra verksamheter som restauranger och gym”, säger Lena Hallengren (S).

Även ett steg tre med nya restriktioner är redo att införas vid en mycket hög smittspridning och en mycket hög vårdbelastning med bland annat begränsade nära kontakter och begränsade öppettider på serveringsställen.

ANNONS
ANNONS

Vissa coronastöd återinförs

En del av de ekonomiska stödåtgärder som gällde tidigare återinförs, som läkarintyg för den så kallade smittbärarpenningen och tillfälligt slopat karensavdrag.

”Vi behöver underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom”, säger finansminister Mikael Damberg (S).

”Dessa ersättningar kommer att börja gälla från och med i morgon 8 december fram till 31 mars 2022”, säger Damberg.

Läs även: Handelsbanken: Så kan omikron påverka ekonomin [Dagens PS]