Handelsbanken målar upp två scenarier hur omikron kan påverka ekonomin men tror att sanningen hamnar någonstans mittemellan.

ANNONS

I det ena scenariot sprids virusvarianten snabbt, vaccinerna biter dåligt sjukdomsförloppen är allvarliga.

Det skulle innebära nya restriktioner, fler förlorade jobb inom servicesektorn och nya penning- och finanspolitiska stimulanser.

”Då ökar penningmängden ytterligare och räntorna förblir låga, samtidigt som staten kommer ut med bidrag till företag och privatpersoner”, skriver Handelsbankens strateg Lars Henriksson.

I den andra scenariot hur omikron kan slå mot ekonomin sprids visserligen smittan snabbt, men vaccinerna fungerar skapligt och sjukdomsförloppet kan liknas vid vanlig influensa. Då kan effekterna på ekonomin och marknaderna bli positiva, menar han.

Då vet vi förmodligen mer

”Det här är två extremfall och verkligheten kanske ligger någonstans däremellan”, tillägger Henriksson som hänvisar till att forskarna räknar med att ha fler svar på den nya virusvariantens egenskaper om i bästa fall två veckor.

”Innan dess är det också omöjligt att veta vilka konsekvenser det kommer att få för de finansiella marknaderna”, konstaterar Handelsbankens strateg i bankens senaste makrobrev.

Han är övertygad om att coronaviruset fortsätter spela en central roll i ekonomin oavsett hur utvecklingen blir med omikronmutationen.

Hittills har Sverige klarat sig bra

I flera europeiska länder med ungefär samma andel fullvaccinerade som i Sverige är smittspridningen på nytt stor. Däribland i Tyskland, Österrike och Nederländerna.

ANNONS
ANNONS

”I Tyskland har deltavarianten inneburit långt fler smittade än vid tidigare toppar och dessutom har landet nu nära samma antal intensivvårdade som i våras. Huvudsakligen är det ovaccinerade patienter som hamnar på intensiven. I Sverige har vi haft en, i jämförelse, blygsam utveckling av både nya fall och inskrivna på sjukhus.”

”USA hade en topp under sensommaren/tidig höst som var nästan i paritet med den under våren, men läget ser relativt hanterbart ut just nu”, skriver Handelsbankens strateg Lars Henriksson.

Läs även: Omikron sätter skräck i småbolagsaktier [Dagens PS]