Utredningen om exitskatten har lagts ner i det tysta, skriver Di och beskedet möts inte oväntat av jubel från näringslivet.

ANNONS

”Exitbeskattning är skadlig och skulle innebära stora problem för svenskt näringsliv om den infördes”, säger exempelvis Johan Sander, individbeskattningsexpert på KPMG, till tidningen.

Exitskatten ser av många som ett hot mot svenskt entreprenörskap och näringsliv då syftet är att kapitalbeskatta personer som väljer att flytta utomlands.

I den utredning som regeringen nu förpassat till sophögen i tysthet fanns det tankar på att utsträcka rätten till att beskatta kapitalvinster tio år efter utflyttning från Sverige, uppger Dagens Industri men tillägger att detta kolliderar med det avtal om dubbelbeskattning som Sverige har med andra länder och och som vissa skattemyndigheter utomlands inte erkänner.

MISSA INTE: Politikerna handfallna: Elnätsavgiften höjs mitt i krisen [Dagens PS]

Väntat att exitskatten hamnar på sophögen

”Det har i sin tur lett till aggressiv skatteplanering för att kringgå skatten och Riksrevisionen har flera gånger varnat för skatteläckage”, konstaterar tidningen.

Patrick Krassén, policychef och skattepolitisk expert på Företagarna, slår fast i Di att exitskatten rimmar illa med den nuvarande regeringens intentioner att förenkla regelverket för svenska företagare.

Därför är han inte förvånad att den förra S-ledda regeringens utredning nu slängts i soporna.

ANNONS
ANNONS

Det här var andra gången den den tidigare socialdemokratiska regeringen gick på pumpen med sin exitskatt (se länkarna under artikeln).

Tidigare artikel i ämnet: C och L totalsågar ny exitskatt – ”otroligt dåligt” [Dagens PS]

Och då fick S krypa till korset: Nu skrotar Magdalena Andersson exitskatten [Dagens PS]