Från Vänsterpartiet har regeringen inte oväntat stöd för en exitskatt, men L och C och näringslivet varnar för följderna.

ANNONS

”Det här kommer att driva entreprenörer ut ur Sverige, det är otroligt dåligt för vårt land”, säger Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, till Dagens Industri.

Centern deklarerar samtidigt att partiet ”aldrig” backar upp förslaget då det drabbar små och växande företag med planer på utlandsexpansion.

Det säger Martin Ådahl, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, enligt Di.

Till saken hör att Centerns stöd är central för att beskattningen ska kunna manglas igenom.

Det finns i dag ingen majoritet i riksdagen för förslaget, som nu utreds och där oron är stor för att det är Skatteverkets gamla och förkastade förslag från 2018 som nu fått nytt liv.

ANNONS
ANNONS

Det går ut på att beskatta personer som lämnar Sverige men har obeskattade tillgångar kvar i landet.

Vänstern stöttar exitskatten och enligt Ali Esbati, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, har V tidigare varit pådrivande i frågan.

Han anser att det behövs en ändring och menar att Sverige blivit ”ett skatteparadis för kapitalägare”.

Liberalerna ser dock skatten som en arvs- och gåvoskatt.

Claes Hammarstedt, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, uttrycker även han sin oro i Di över skatten och minns att det gamla förslaget ”var en fullständig katastrof”.

ANNONS
ANNONS

Regeringens utredare har fram till februari 2024 att redovisa vad man kommit fram till, men många bävar för att det ska slå hårt mot familjeföretag med generationsskiften.

Läs även: Damberg: Inga skatteskäl bakom nya 3:12-regler [Dagens PS]

Läs mer: Småföretagarna: Halvera arbetsgivaravgiften [Dagens PS]