Rättegången mellan Apple och spelutvecklaren Epic Games som står bakom spelfenomenet ”Fortnite” har startat. Det sätter fokus på vad utvecklare upplever som kränkande agerande från Apples sida. 

ANNONS

Bråket handlar om att Epic å sin sida hävdar att Apple tar ut för mycket i avgift – hela 30 procent i köp som görs i till exempel ”Fortnite”, skriver Ny Teknik.

Apple sätter emot och säger att avgiften är  branschstandard och att den säkerställer att alla appar som finns under Apple håller en viss nivå.

Sätter ribban

Rättegången inleddes under måndagen i USA och kan leda till fler liknande fall framöver.

Juridikprofessorn Rebecca Haw tror inte att Epic Games kommer att vinna, men fallet är ändå viktigt i sitt slag menar hon.

”Det har ändå uppfyllt väldigt mycket av sitt syfte, att rikta fokus på vad många utvecklare ser som Apples kränkande agerande”, säger hon till Reuters.

I hetluften

Apple är i hetluften även på andra håll i världen.

I fredags beslutade EU-kommissionen att agera mot Apple i ett bråk med Spotify där Apple, enligt kommissionen, missbrukar sin dominerande ställning på marknaden.

ANNONS
ANNONS

”Genom de strikta reglerna för App Store, som innebär nackdelar för konkurrerande musikströmningstjänster, snedvrider Apple konkurrensen och berövar användare av billigare musikströmningstjänster möjligheten att välja”, lät ett uttalande från EU-kommissionen.

Läs mer: Fortnite-utvecklaren flyttar in på Söder