När fotbolls-VM i Qatar drar i gång hoppas brittiska pubägare på ett stort lyft. Sportpubarna brukar fylla kassorna under mästerskap. Men i år kan lågkonjunktur och inflation sätta käppar i hjulen, skriver Financial Times.

ANNONS

Ungefär en tredjedel av Storbritanniens pubar och restauranger kan tvingas stänga när kombinationen av höga elpriser, inflation på mat och dryck samt hög lönekrav samlar ihop sig.

Bolaget Greene King har avtal med 1 050 brittiska pubar om att sända VM. Marknadsföringschefen Chris Conchi säger till Financial Times att mästerskapets kommersiella potential blivit allt större de senaste åren.

Men just 2022 är det också andra saker som äger rum, inte bara ett märkligt schemalagt fotbolls-VM.

Fotbolls-VM kanske ingen kassako i år

Många fler än tidigare kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Samtidigt börjar vädret sakta men säkert att bli kallare, vilket kommer att öka behovet av el och gas för hushållen – som därmed får ännu större utgifter.

Det är dåliga nyheter för pubarna, som enligt British Institute of Innkeeping i flera fall skulle behöva öka sina intäkter med omkring 20 procent bara för att gå jämnt upp.

Samtidigt visar en undersökning från KAM och Heineken att två tredjedelar av 300 tillfrågade pubgäster ser över sina utgifter noggrant.

ANNONS
ANNONS

Det kan betyda att de 16 miljoner britter som tidigare beräknades se minst en VM-match på puben i år kanske kommer att dra åt svångremmen i stället. Det kan bli sista strået för en del krögare. 

Läs också:

Blatter ångrar att Qatar fick fotbolls-VM [Dagens PS]