Miljardären och finansmannen befarar det värsta.

ANNONS

”Allt som skulle ha kunnat gå fel har gått fel för EU”, sade ungraren George Soros under ett möte som organiserats av tankesmedjan European Council on Foreign Relations, rapporterar Financial Times.

Enligt den kände valutaspekulanten, som knäckte både pundet och kronan i början av 1990-talet, är det tre stora utmaningar som EU har att tampas med; flyktingkrisen, åtstramningspolitiken från förra finanskrisen samt att medlemsländer lämnar unionen, Storbritanniens exit, den så kallade brexit, icke att förglömma.

Soros menar att Brexit är en ”väldigt skadlig process” för såväl Storbritannien som EU och han har donerat 400.000 pund till en anti-Brexit-grupp.

Enligt Soros, grundare av det Europavänliga Open Society Foundation, har EU:s problem ”hindrat Europas ekonomiska utveckling”, och han har tidigare varnat för följderna.

George Soros fruktar att en ”enorm kris” kan drabba EU, dessutom anser han att den europeiska, gemensamma valutan euron tagit skada av ”missbruket av åtstramningsåtgärder”, vilket gjort att fler människor upplever utanförskap och att populistiska politiker surfat på den vågen, särskilt i Österrike och Italien, framhåller Soros, enligt FT.

Han tycker också att EU:s – som han ser det – förlegade lagstiftning borde upplösas och att EU borde tillstå och tydliggöra problemen med euron för att attrahera länder som Storbritannien.

Apropå George Soros berättade Dagens PS nyligen att miljardären köpt obligationer i Tesla för 35 miljoner dollar.

ANNONS
ANNONS

Valutagurun, som också är en filantrop, är känd för sin frispråkighet, han har tidigare bland annat anklagat USA:s president Donald Trump för att försöka skapa en maffiastat.

Han har även retat upp reaktionära ledare i forna öststaterna för sina frihetssträvanden där han finansierat demokratiarbeten.