ANNONS

Miljardären är deras fiende nummer ett

George Soros demokratisträvanden i forna öststater är inte poppis bland auktoritära ledare - tvärt om utpekas miljardären - och juden - för att vara ondskan personifierad. (Foto: TT)
George Soros demokratisträvanden i forna öststater är inte poppis bland auktoritära ledare – tvärt om utpekas miljardären – och juden – för att vara ondskan personifierad. (Foto: TT)

Valutaspekulanten George Soros, mannen som en gång knäckte det brittiska pundet, har djupt föraktad av populistpartier i Central- och Östeuropa.

ANNONS
ANNONS

Bakgrunden är att den åldrige hedgefondmiljardären finansierar demokratiarbeten i forna kommuniststater i syfte att öka rättvisan och yttrandefriheten, berättar Dagens Industri.

Men dessa godhetssträvanden går inte hem i alla läger, allra minst bland auktoritära, politiska tungviktare som enligt Di ”gått till våldsamma angrepp på filantropen och de organisationer han stöttat”.

I Makedonien har den tidigare premiärministern Nikola Gruevski, som enligt artikeln tvingades avgå i fjol, uppmanat till ”av-Sorosiering”, vilket resulterat i en rörelse som nu arbetar under namnet ”Stop Operation Soros”.

I Rumänien heter det bland annat att Soros ”finansierar ondskan” och en serbisk tidning gör gällande att ”Soros vill ha krig”, skriver Di, som konstaterar att den ungerske premiärministern Viktor Orban ändå gått längst – han hävdar att civila organisationer som tagit emot hjälp av Soros i själva verket är ”utländska agenter som finansieras av utländska pengar”.

Universitet i Budapest, som får stöd av Soros, riskerar att få stänga genom en ny lag, vilket lett till omfattande protester.

George Soros är jude, född i den ungerska huvudstaden Budapest, och enligt Andreas Bågenholm, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kan det vara det springande skälet till upproret bland de tunga populisterna, som ger uttryck för antisemitism.

Soros överlevde nazisternas förföljelser med hjälp av falska id-handlingar, framgår det i Di-artikeln.

”Jag tror det spelar en viss roll att George Soros är jude, när man hör retoriken handlar det mycket om kosmopolitism och andra omskrivningar för en förmodad judisk dominans när det gäller finans och medier”, säger Andreas Bågenholm till tidningen.

MISSA INTE: Soros gamblade INTE på brexit [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Svensk valutaexpert: Soros överdriver [DagensPS.se] >

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS